Ophoogzand is geschikt om uw erf of andere oppervlakken op te hogen, het is door een ietwat fijnere korrelgrootte stabiliserender maar daardoor wel iets minder waterdoorlatend.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk.
Ophoogzand wordt ook wel vulzand of stopzand genoemd. Dit wordt vaak gebruikt voor klussen waar je niet de hoogste kwaliteit zand voor nodig hebt. Het is dan ook een stuk goedkoper dan de meeste andere soorten zand. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je tuin of terras op te hogen of te egaliseren.
Deze verschillen hebben we hieronder kort op een rijtje gezet: Verschil tussen ophoogzand en brekerzand: brekerzand is gebroken zand. Het bevat een te groot aandeel kleine zanddeeltjes om goede metselmortel te kunnen maken. Conclusie: gebruik ophoogzand niet als brekerzand.
Ondanks de stevigheid wordt Ophoogzand niet geadviseerd als Speelzand. Doordat aan het Ophoogzand weinig eisen worden gesteld wordt het zand niet schoon gezeefd. Hierdoor kan het zijn dat de levering Ophoogzand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kent.
Metselzand of Drainzand is een grof en goed waterdoorlatend zand soort. Gebruik: Onder straatwerk voor een stabiele en drainerende ondergrond. Zeer geschikt voor onder natuursteen, omdat het geen zout bevat.
Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand of vulzand, is uitermate geschikt voor het invegen van voegen tussen uw bestrating. Bij ons vindt u vrij grof inveegzand, waarmee u vanzelf een egaal, mooi resultaat creëert. Een ander voordeel van de grove structuur, is dat het zeer waterdoorlatend is.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Rekenhulp ophoogzand
Dit kunt u uitrekenen door de lengte en de breedte op te meten en te vermenigvuldigen (Lengte x Breedte). De benodigde hoeveelheid zand hangt af van de hoogte die u aanhoudt. Voor een terras raden we aan om 10cm hoogte aan te houden. Voor een oprit wordt 15cm aangeraden.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel. Door de grove structuur van het zand kan water gemakkelijk in de grond of richting een afwateringssysteem stromen. Drainage of draineren betekent het afvoeren van water uit de bodem over en door de grond, met als gevolg dat het (grond)waterpeil wordt verlaagd.
M3C is geschikt om gebruikt te worden als drainagezand omdat het snel water kan afvoeren. Daarnaast is M3C zand heel schoon en bevat deze zandsoort een bepaalde korrelgrootte. De korrelgrootte van M3C zand is 180 tot 220 mu.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Brekerzand tegen onkruid
Brekerzand bestaat uit gebroken zand en is bestemd voor het invegen van gebakken en getrommelde bestrating. Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!
Waterdoorlatende verhardingen bestaan uit poreus materiaal waar water door kan. Waterpasserende verhardingen bevatten of creëren poriën waarlangs het water kan infiltreren. Voor dergelijke verhardingen zijn alle doorlatende en gedeeltelijk open materialen zeer geschikt.
Een waterdoorlatende oprit is opgebouwd uit waterdoorlatend materiaal dat ervoor zorgt dat regenwater wegloopt via de bodem en niet via het oppervlak. Hierbij wordt het hemelwater eerst opgeslagen in de poreuze ruimten van de oprit. Nadien loopt het water langzaam weg in de onderlaag en tenslotte naar de ondergrond.
Fixs voegmortel Pro in de kleur Zand is een elastisch voegmiddel dat water doorlaat. Desondanks zorgt dit voegmiddel voor een sterke verbinding en voorkomt het groei van onkruid. De Fixs Pro voegmortels zijn geschikt voor het invoegen van betontegels, keramische tegels en natuursteentegels.