Vooral poezen zijn leuk voor de toeristen, ze zijn altijd fotogeniek. Er worden kalenders van gemaakt, ze staan erg leuk bij al die blauwe Griekse luikjes. Toeristen voeren ze bij hun vakantieadres, adopteren zo'n schattig beestje de twee weken dat ze er zijn en laten het vervolgens achter.
“Veel mensen van de lokale bevolking zien zwerfdieren vooral als overlast. Dit geldt wel vooral voor de oudere generatie. Zij zijn hiermee opgegroeid en het is lastig hen te veranderen. Toch zijn er ook op Samos veel Grieken die katten een warm hart toedragen, er zijn best veel Grieken die zwerfkatten voeren.
Vermijd alle contact met dieren en raak ook geen dode dieren aan. Voorkom dat dieren je krabben, bijten of likken. Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn met rabiës, een erg gevaarlijke ziekte. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom.
Allereerst: er is geen reden om zwerfdieren als 'minder' te behandelen alleen maar omdat ze zwerfdieren zijn; ze zijn uiteindelijk direct of indirect door de mens zwerver geworden. Dus jaag ze niet weg, ze zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Probeer hulp te bieden voor zover de situatie dat toelaat.
Hoeveel straatkatten zijn er op Samos? Sommige schattingen van het aantal komen op 30.000 straat en zwerfkatten. De vele jaren van ongecontroleerde voortplanting en een tekort aan veterinaire ondersteuning veroorzaakt dat de straat katten overal op het eiland te vinden zijn.
Toeristen begeven zich massaal naar Tashirojima, een eiland ten oosten van Japan waar katten de orde van de dag bepalen, en mensen zo goed als verdwenen zijn. Ooit werden enkele katten naar dit Japanse eiland gebracht om de muizenplaag te verhelpen.
Maandag, 15 augustus, is een grote feestdag in veel landen en ook in Griekenland. Wij noemen het Maria Hemelvaart (Kímissis tis Theotókou). Na Pasen is dit het grootste religieuze feest in het land, waar de Orthodoxe kerk alom is vertegenwoordigd. Even een weetje: Eigenlijk is Maria Hemelvaart een foute benaming.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Wanneer je vermiste hond of kat bang is, kan hij zich gaan verstoppen. Ook kan hij natuurlijk per ongeluk ergens opgesloten zijn, waardoor hij niet naar huis kan komen. Doorzoek daarom zelf ook altijd gebouwen, garages, tuinen, bergingen, schuurtjes, etc.
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan aanwezig zijn in de ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Veel dieren kunnen Salmonella bij zich dragen, maar de meeste dieren hebben daar zelf geen last van. In sommige gevallen kunnen huisdieren, zoals honden of katten, dezelfde ziekteverschijnselen als de mens krijgen. Ze krijgen diarree, zijn sneller moe, moeten soms overgeven of hebben koorts.
De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is zeer klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Er zijn nog geen gevallen bekend dat besmette huisdieren mensen hebben besmet. Het is bekend dat zieke katten het virus kunnen uitscheiden via de keel/bek en via de ontlasting.
Verder zijn op Karpathos ook nog te vinden de naaktvingergekko, de Europese tjitjak, de slangenoogskink, de parelskink, ringslang, de Coluber jugularis (Engels: large whipsnake) en de Kaspische toornslang.
Een oude of zieke kat die stervende is zal een rustig plekje opzoeken. Dit doet hij van nature, de kat wil in rust en op een veilige plek sterven. Vaak verstopt de kat zich onder het meubilair of ergens in de tuin. Er zijn ook katten die verder weg van huis lopen.
Dat een kat soms een tijd kan verdwijnen heeft met het karakter van het dier te maken, maar ook met de manier waarop ze met hun territorium omgaan. Zo hebben katten verschillende territoria: een 'hartsgebied' waar ze zich veilig voelen en eten en slapen, en een 'ruimer leefgebied'.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Tot nu toe gold in Griekenland alleen een rookverbod in ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Dit wordt nu uitgebreid naar openbare gebouwen en de horeca. Alleen kroegen kleiner dan zeventig vierkante meter worden ontzien. Hier mag de eigenaar zelf bepalen of er in zijn café gerookt mag worden.
In Griekenland mag je sinds 2009 vanaf je 18e alcohol drinken. Voor het kopen van alcohol geldt geen minimum leeftijd. Over het algemeen zijn de kroegen en discotheken niet heel streng in het controleren van de minimum leeftijden voor het betreden van de kroeg of discotheek.
Het concept van de kattencafés begon weliswaar niet in Japan, maar Japan heeft het wel groot gemaakt. Dit heeft te maken met de liefde voor katten en de woonomstandigheden van Japanners. In de Japanse cultuur symboliseren katten goed geluk en hebben ze beschermende krachten.
Het concept van kattencafés is ontstaan in Azië. In 1998 opende in Taiwan het eerste kattencafé, dat veel werd bezocht door de lokale inwoners en Japanse toeristen. Een van de die toeristen nam het idee mee naar huis.