Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Helemaal geen ondergoed dragen
Ben je van plan helemáál geen ondergoed meer te dragen? Daarvan zeggen artsen dat dit niet echt een goede idee is. Je kwetsbare huid kan tegen je broek schuren, waar je uitslag van kan krijgen. Bovendien zijn je intieme delen kwetsbaarder voor infecties.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Gezond met een leuke twist
Die vochtige omgeving zorgt voor meer wrijving, waardoor irritaties kunnen ontstaan. Daarom kies je best voor een slip gemaakt van een absorberende, ademende stof.” Het klassieke antwoord is dan: katoenen ondergoed.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Bed verschonen
Aan Renew Life vertelt ze dat zonder ondergoed slapen een vollere wasmand oplevert. Nachtelijke zweet en vaginale afscheiding worden dan namelijk niet meer tegengehouden door een slip, waardoor het zo op je beddengoed belandt. Ook hier kan het gaan broeien en bacteriën veroorzaken.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Ademende stoffen: Katoen en bamboe zijn twee van de meest ademende materialen voor ondergoed. Deze stoffen laten de huid ademen en vocht verdampen, waardoor je minder snel gaat zweten, het zweten helemaal voorkomen is meestal niet mogelijk.
Mannen dragen liever ondergoed (37 procent) en vrouwen liever een pyjama of nachtjapon (49 procent). Ook slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent). Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd. We weten dus niet of mensen minder graag naakt liggen te maffen dan vroeger.
12) Een open kruis
Tijdens het Victoriaanse tijdperk droegen vrouwen onderbroekjes met een open kruis. Toentertijd dacht men dat dit de meest hygiënische optie was. Leuk weetje: Nog altijd dansen de Parijse Can Can danseressen in dit soort lingerie.
Jongens vinden het strakker namelijk veel prettiger zitten.Het kan anders namelijk gaan schuren en pijn gaan doen. Zeg eerlijk, daar zit toch niemand op te wachten. Dit is dan ook de grootste reden waarom jongens een onderbroek dragen onder hun zwembroek.
Het dragen van een string is zeker niet meer alleen iets voor vrouwen. Ook mannen kunnen tegenwoordig een string dragen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wereldwijd 20% van de mannen op regelmatige basis een string draagt.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Slip het populairste ondergoed bij vrouwen
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: één keer per jaar.
Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima. Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Je onderbroek mag niet knellen, moet je de ruimte geven om vrij te kunnen bewegen, maar mag niet afzakken. Het kan ook zijn dat je ondergoed bij je benen als gegoten zit maar bij je taille net iets te strak. Na een aantal keer wassen rekt het elastiek vanzelf wat uit.
Maar waarom moest het per se strenger? “Voor de veiligheid en voor de hygiëne”, zegt Sofie Loy van Plopsa. “Zo'n losse short kan blijven haperen in de zwembadattracties. En ook op het vlak van hygiëne zijn er toch wat problemen.