NIVEA shampoo is de basis voor goede en hydraterende haarverzorging. NIVEA shampoo zorgt ervoor dat het vuil op milde wijze verwijderd wordt en zorgt ervoor dat je haar mooi glanst. Het is belangrijk dat je een shampoo gebruikt speciaal voor jouw haartype.
Wat is een micellaire shampoo? Een micellaire shampoo bevat stofjes die surfactanten genoemd worden. Deze stofjes zorgen ervoor dat water en olie met elkaar mengen. Ze hebben namelijk een waterliefhebbend kopje en een olieliefhebbend staartje.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Onze eerste keuze. Het micellair water van La Roche- Le Posay is een fysiologisch reinigingswater dat dermatologisch is getest. Het water is geschikt voor normale huidtypes en specifiek ook voor mensen met een heel gevoelige huid die snel geïrriteerd geraakt.
Als je droog haar hebt, kies je het beste een shampoo die hydrateert en voedt. Vermijd te agressieve shampoo. Voor fijne en gekleurde haren gebruik je een milde (sulfaatvrije) shampoo die het haar niet teveel stript. Kinderhaartjes zijn doorgaans fijner en daarvoor kies je het beste een milde pH- of babyshampoo.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt. Dan wordt het haar droog, dof en breekbaar, omdat er vuil en andere dingen in de haren kunnen komen.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
De Garnier Loving Blends is één van de beste budget shampoos. Deze shampoo bevat olijf olie. En dat staat bekend om hele goede resultaten te brengen. Vaak is het zo bij budget shampoos dat het niet zo goed uitpakt.
L'Oréal Paris Elvive multivitamines
Vooral de geur, glans en hoeveelheid schuim van deze shampoo worden gewaardeerd. Ook geven maar weinig mensen aan huidirritatie te ervaren. Minpuntje: panelleden zijn iets minder te spreken over de zachtheid van het haar na wassen.
De shampoo bevat geen sulfaten, siliconen en parabenen. Dit vind ik altijd belangrijk om te vermelden, omdat ik shampoos die dit wel bevatten zelf graag vermijd. De shampoo is verrijkt met biologische arganolie en shikakai, een natuurlijk ingrediënt wat al jaren wordt gebruikt in India.
Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan, omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar vaak in een slechtere conditie achterlaten.
Plantur 39 en Alpecin bevatten cafeïne en dat zou haarwortels beschermen tegen vroegtijdig inslapen. Volgens haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute is het praktisch onmogelijk dat deze middelen tegen haaruitval werken.