Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.
'Kan geen kwaad' Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar.
Neusspoelen na een operatie
Uw neus spoelen met zout water is nodig om op een voorzichtige manier oud bloed te verwijderen, eventuele vorming van korsten tegen te gaan en de neus goed schoon te maken. Na een operatie aan de neus is bijvoorbeeld de normale schoonmaak van de neus tijdelijk verstoord.
Meestal is dit 2 – 3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen kan, ook als u dit jarenlang doet, geen kwaad.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Het doodt bacteriën door osmose. Dus, als er een hoge concentratie zout buiten een bacteriële cel is, diffundeert het water in de bacterie uit de cel, wat leidt tot uitdroging, en uiteindelijk de dood van de bacterie.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Alle vocht in je lichaam bevat zout. Tranen, snot, zweet etc. Het is niet erg veel maar het is nu eenmaal een mineraal en we moeten dan ook regelmatig mineralen zoals zout, zink, enz. toevoegen om het aan te vullen.
Spoelen met alleen (lauw) water kan irriteren en pijnlijk zijn. Mensen die hun neus moeten spoelen hebben vaak te maken met ontstoken en/of beschadigd neusslijmvlies door verkoudheid, allergie, neusbijholtenontsteking of als gevolg van een neus(bijholten)operatie.
De beste oplossing bij verkoudheid is je neus spoelen met een neusdouche en nasaal spoelzout. Het is een natuurlijke manier van behandelen. Zout water heeft namelijk een natuurlijk reinigend effect. Het is volkomen veilig en niet verslavend.
Het snot dat via de slokdarm in de maag komt, kan weinig kwaad: het maagzuur maakt korte metten met onzuiverheden en bacteriën, en het meeste slijm wordt weer door het lichaam opgenomen.
Je snot beschermt je neus en neusholte en wanneer je het slijm doorslikt, dan worden de virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt door je maagzuur. Snuit je liever toch je neus? Doe het dan voorzichtig en zachtjes.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
Kook 1 liter kraanwater tenminste een minuut en laat het afkoelen tot kamertempe- ratuur. Doe er 1 theelepel grof zeezout en een halve theelepel zuiveringszout (baking soda) bij. Neem een ballonspuit of neusspoelkan (netipot). Spuit de zoutoplossing voor- zichtig in je linkerneusgat.
Voor een neusdouche is het belangrijk een zoutoplossing te maken met dezelfde zout/water-verhouding als van nature in je lichaam aanwezig is. Nasaal spoelzout maak je dus eenvoudig zelf door 300 ml kraanwater te mengen met 2.7 gram keukenzout zonder jodium.