Bedrijfsresultaat of nettowinst (na belasting) Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. Dus na aftrek van alle vennootschaps- of inkomstenbelastingen.
Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag dat je daadwerkelijk te besteden hebt, jouw nettowinst.
Nettowinst daarentegen is de brutowinst minus de bedrijfskosten, rentelasten, belasting en afschrijvingen. Met andere woorden: brutowinst is de winst die overblijft na aftrek van de kosten van verkoop. Nettowinst (of nettoverlies) is wat er overblijft nadat alle andere kosten zijn afgetrokken van de omzet.
Hier zijn alle kosten en opbrengsten die een bedrijf gemaakt heeft, in opgenomen. Dit is exclusief de belastingen die een onderneming moet betalen en daarom wordt het 'winst voor belastingen' genoemd. Dit is een betere indicator van hoe goed het gaat met het bedrijf dan wanneer je dit na aftrek van de belastingen doet.
Hoe bereken je de nettowinst? De formule voor nettowinst is: brutowinst - alle indirecte kosten van het bedrijf en belastingen. Een andere berekening is: de omzet - alle kosten, dus directe en indirecte kosten en belastingen.
Bruto en netto voor ondernemers
De brutoprijs is inclusief btw, de nettoprijs is exclusief btw.
Bij ondernemers werkt het net iets anders. Wanneer je het als ondernemer hebt over bruto of netto, dan betreft het meestal de prijs van een product met de omzetbelasting (btw). De brutoprijs is inclusief btw, de nettoprijs is exclusief btw.
De winst uit uw onderneming is onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1).
Bij brutowinst betreft het de uitkomst van de omzet minus de inkoopkosten van de dienst of het product. Om van brutowinst naar nettowinst te komen, dien je nog rekening te houden met andere bedrijfskosten. De nettowinst betreft dan de winst uit onderneming en daar moet je nog weer belasting over betalen.
Berekening Rentabiliteit Eigen Vermogen
De nettowinst staat gelijk aan de brutowinst minus de bedrijfskosten, rente en belastingen. Onder het eigen vermogen verstaan we de restpost van de balans. Hier valt ook het aandelenkapitaal onder. Het gemiddelde eigen vermogen kun je ook makkelijk vinden in de jaarcijfers.
Dat zijn huisvestingskosten, administratiekosten, advieskosten, afschrijvingen, belastingen en rentekosten. Wat overblijft is de nettowinst, de echte winst.
Het verschil tussen nettowinst en brutowinst is dat brutowinst het verschil is tussen de opbrengst en de kosten van verkochte goederen (COGS). Nettowinst daarentegen is de brutowinst minus de bedrijfskosten, rentelasten, belasting en afschrijvingen.
De bruto verkoopprijs is de verkoopprijs inclusief de BTW en exclusief de korting.
De nettowinst of het bedrijfsresultaat is het bedrag dat aan het einde van een bepaalde periode overblijft. Natuurlijk kan er ook géén geld overblijven.In dat geval spreken we van een verlies of negatief bedrijfsresultaat.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Een winst- en verliesrekening bestaat uit alle baten en lasten van een onderneming. Dit zijn de binnengekomen omzet en de gemaakte kosten. De ondernemer noteert onder meer zijn netto omzet, ontvangen subsidies en kosten als salarissen, handelsgoederen en sociale lasten.
De winst is de omzet minus de kosten. Je kunt ervoor kiezen gebruik te maken van een aantal fiscale ondernemers voordelen. Ten eerste heb je recht op een zelfstandigenaftrek, een aftrekpost die ervoor zorgt dat je over een deel van de winst geen belasting hoeft te betalen.
Het netto inkomen is wat je uiteindelijk als zzp'er verdient. Dat is je bruto inkomen vermindert met de inkomstenbelasting. Dit noem je als ondernemer de winst na belasting of nettowinst. Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van je bruto inkomen en of je gebruik maakt van aftrekposten.
De omzet van uw bedrijf is het totale bedrag aan inkomsten uit de verkoop van producten en diensten in een bepaalde periode. Dit wordt ook wel de bruto-omzet genoemd.
U berekent btw over de vergoeding voor uw goederen of diensten. Het totaalbedrag dat u aan uw klanten in rekening brengt, is dan inclusief btw. Welk btw-tarief u toepast, hangt af van het soort goederen of diensten dat u levert.
De netto-omzet is uw bruto-omzet min uw gemaakte kosten. Zoals huur, energiekosten, de inkoop van producten, artikelen die kapot zijn of kortingen die u aan uw klanten heeft gegeven.
Omzet wordt meestal gegenereerd middels de verkoop van goederen of diensten, maar er zijn ook andere bronnen van omzet zoals rente en dividend. Omzet is altijd exclusief btw, je moet de btw immers altijd afdragen aan de Belastingdienst. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd.
Het nultarief (0% btw) geldt voor handel met het buitenland. Dit tarief geldt meestal alleen voor de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie. In sommige gevallen geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de Europese Unie aan elkaar geleverd worden.