Geluid: Piepen, ratelen. Je ketting is meestal het eerste onderdeel dat je controleert als je een piepend en krakend ratelend geluid hoort. Vaak een oorzaak van teveel vuil of juist veel te droog. Vervelende piepen en kraken van je ketting, kun je vaak door schoonmaken, smeren of eventueel vervangen verhelpen.
Verhelpen van piepende remmen op je fiets
Wanneer de reden voor piepende remmen vuil of vettigheid is, kan je de piep verhelpen door de velg en de remblokken goed schoon te maken met een schone doek en een ontvetter. Dit kan gedaan worden met een remreiniger gekocht bij de fietsenmaker of een andere ontvetter.
Kraak tussen zadel en zadelpen
Zand, prut en andere rommel verwijder je en ook eventuele vetresten of oude montagepasta. Als de boel schoon is, gebruik je montagepage (carbon montagepasta als je onderdelen van carbon hebt) waarmee je een heel dun laagje aanbrengt op de onderdelen.
Een fiets trapt door als er sprake is van een kapotte naaf. Ook dit is een verschijnsel dat een oorzaak vormt voor het doortrappen van de fiets. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij kracht zetten op de pedalen, zoals in de situatie, waarbij uit stilstand kracht wordt gezet op de trappers om snel vooruit te komen.
Piepen kan veroorzaakt worden door bewegende onderdelen die niet goed gesmeerd zijn, maar ook op plaatsen waar twee onderdelen elkaar raken. Vaak, maar niet altijd, is de aandrijving de schuldige. Als je wiel niet stevig vastgeschroefd is kan het ook piepen. Het balhoofd kan corroderen en beginnen piepen of kraken.
Geluid: Piepen, ratelen. Je ketting is meestal het eerste onderdeel dat je controleert als je een piepend en krakend ratelend geluid hoort. Vaak een oorzaak van teveel vuil of juist veel te droog. Vervelende piepen en kraken van je ketting, kun je vaak door schoonmaken, smeren of eventueel vervangen verhelpen.
Gemiddeld gaat een e-bike tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je zelf voor een deel in de hand hoe lang jouw e-bike meegaat. Vrijwel alle onderdelen halen bij goed onderhoud namelijk de levensduur van 10 jaar. De enige uitzondering hierop is de accu.
Je duwt als het ware het rechter uiteinde van de voorwiel-as naar beneden, en trekt je het linker uiteinde omhoog (torsie). Als je voorwiel niet of nauwelijks ronddraait (je staat vrijwel stil) zal het wiel en daarmee de fiets kantelen, en val je naar rechts.
'Voor fietsen is er geen maximumsnelheid. Voor snorfietsen en speedpedelecs is die er wel. En bij gewone elektrische fietsen stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur.
Fietszadel vervangen
Bij normaal gebruik en als je 'm goed onderhoudt, gaat je fietszadel drie tot vier jaar mee. Op het moment dat er scheuren en barsten zichtbaar worden, vervang je je zadel. Als je je zadel langer gebruikt, gaat het doorhangen waardoor je op de langere afstanden zadelpijn gaat krijgen.
Als het zadel te hoog staat ga je heen en weer schuiven, staat het te laag dan belast je de knieën teveel. De hoogte van het stuur is afhankelijk van de hoogte van het zadel. Stel daarom eerst het zadel goed af en dan pas het stuur.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Wat is de boete voor appen of bellen op de fiets in 2023? Als de politie u met een telefoon in uw hand ziet bellen of appen op de fiets, kunnen ze een bekeuring uitdelen van maar liefst 140 euro. Een flink bedrag, zeker als je dit vergelijkt met de boete van 60 euro voor het fietsen zonder licht.
Piepend geluid bij remmen
Een piepend geluid van de remmen wordt veroorzaakt doordat het remblok heel iets kan bewegen, en door de wrijving met de remschijf in zijn eigen trillingsfrequentie wordt gebracht. Dat geeft een piepgeluid.
Is uw fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Ook komt uw fiets in het fietsdiefstalregister te staan.
Welk type fietsen worden het meest gestolen? Qua merken zijn Gazelle, Batavus en Cortina bovenaan.
Er vinden gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister. De milieupolitie ruimt fietswrakken in de stad op.
Het speciaal voor het kraken van AXA-ringsloten gemaakte gereedschap staat bij de politie bekend als een 'Poolse sleutel'. De eerste 'Poolse sleutels' doken in Zwolle op. Het werkt als volgt: de dieven slaan het gereedschap in het slot en draaien met een hefboom de sleutel om.
De kosten van een bikefitting variëren van €50,- tot €255,-. Hierbij is de prijs voor alle soorten fietsen gelijk. De kosten zijn namelijk enkel afhankelijk van het type bikefit dat je kiest. Je hebt de keuze uit een Basic Bikefitting, waarbij alle aspecten van de afstelling aan de orde komen.
Maar de échte reden voor het niet omvallen van een fiets is dat een fiets kan slingeren. Het stuur zorgt ervoor dat je niet omvalt. Met het stuur kun je namelijk corrigeren. Probeer maar eens te fietsen op een fiets waarvan het stuur vastzit.
Controleer of je fietsbanden hard genoeg zijn – als ze te slap zijn, kan het fietsen veel moeilijker worden. Controleer de ketting en tandwielen – als ze vuil zijn, kunnen ze belemmeringen veroorzaken die fietsen lastiger maken. Een fietsketting reiniger kan hierbij oplossing bieden.
Sommige merken zjin gemiddeld wat betrouwbaarder dan andere. Bekijk op het display hoeveel kilometer de e-bike heeft gereden. Gemiddeld rijden e-bikebezitters vaak minder dan 1500 km per jaar. Iemand met een grote woon-werkafstand kan echter zo meer dan 5000 km per jaar rijden.
Hoogwaardige remmen, zoals schijfremmen (standaard op een elektrische fiets), gaan wel tot 7.500 kilometer mee. De remblokjes moet je wel vaker vervangen, die hebben een levensduur van 2000 tot 3000 kilometer.
De bekendste die gebruikt worden bij elektrische fietsen zijn: lithiumbatterijen: deze komen steeds vaker en kunnen tot 1000 laadcycli aan, of zelfs meer voor de recentste modellen met lithium/ijzer/fosfaat. nikkelbatterijen: reken op zo'n 500 laadcycli.