Pepermunt, Mentha ×piperita, is een meerjarige winterharde plant.
Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten. Let er ook op dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.
Als je hem nu buiten plant gaat hij het makkelijk overleven, maar als je zo snel mogelijk wilt oogsten is het slimmer hem tot eind maart in pot/binnen te houden en pas dan te planten. De mogelijke vorst en kou gaan de groei trmmr,, maar niet tegenhouden. Munt is een echte overlever, zelfs gembermunt.
Munt als plant
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier.
Moestuin (buiten)
Munt doet het goed in de moestuin. Dit kan zowel in de volle grond als in een bak of pot. Houd bij het planten in de volle grond wel rekening met het feit dat munt binnen een jaar 10 x zo groot kan worden en al snel andere planten overwoekert.
Een makkelijke, snel uitdijende soort die vanaf het eerste jaar bruikbaar is als thee. De Mentha spicata 'Moroccan' staat graag op een zonnige plek maar doet het ook goed op minder zonnige plaatsen, de munt is winterhard.
Munt hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit overal, behalve in Zuid-Amerika en Antarctica. Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Een muntplant gaat jaren mee. In de winter sterft het af en in het voorjaar komen de planten weer opnieuw op. Het is handig om de plant regelmatig terug te snoeien zodat hij mooi in vorm blijft.
Let op: munt woekert!
Tip als je dat wil voorkomen: zet je munt in een waterdoorlatende (niet geïmpregneerde) flinke terracottapot en graaf die pot in je tuin in (bovenste rand steekt net iets boven de tuinaarde uit). Zo voorkom je dat je munt aan de wandel gaat.
Pluk nooit blaadjes van je muntplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst verse munt door een deel van de plant weg te knippen, zo groeit het plantje vervolgens verder en wordt het zelfs sterker. Knip van het bovenste derde deel van de plant om ervoor te zorgen dat het plantje blijft groeien.
Koel: munt houdt van een vochtige, goed gedraineerde alkalische grond met veel voedingsstoffen. Voldoende water geven, is de boodschap. Een zonneklopper: de kruid gedijt het best op een plek waar 'ie geniet van ochtendzon en in de middag gedeeltelijk in de schaduw staat.
De Mentha spicata heeft veel namen. Zo staat het bekend als groene munt, kruizemunt, aarmunt of speermunt (Spearmint in het Engels). Het is een zeer leuke tuinplant voor in een eetbare tuin. Ook ruikt de plant heerlijk fris naar munt.
Munt is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Ze bezitten allen de sterk geurende stof 'menthol' die gebruikt wordt in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.
De blaadjes van de muntplant moeten groen en het liefst ook onbeschadigd zijn. Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam.Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten.
Munt. Als je verse munt in de winkel koopt, zit het vaak in zo'n plastic bakje dat je niet echt goed te sluiten is nadat je 'm hebt geopend. De munt droogt daardoor snel uit en is vaak al bruin voor je bij het laatste takje bent aangekomen.
Droog je munt dan voor hij verlept. Pluk de blaadjes, was ze even met koud water en leg ze op een schone overplaat. Droog enkele uren in de oven op de laagste stand – bij ons is dat 50°C – tot de blaadjes crispy zijn. Dat laatste is heel belangrijk, want als er nog vocht in zit, kan je gedroogde munt gaan schimmelen.
Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.
Munt (pepermunt)
Bladluizen, aardvlooien en spintmijten kunnen voorkomen op munt.
Rozemarijn, salie en ook lavendel en bonenkruid behoren tot de harde kruiden. Deze kruiden kook je mee in stoofpotten, soepen en sauzen, door verwarming komt hun aroma juist optimaal tot zijn recht. Het zijn ook deze kruiden die winterhard zijn en in de koudere maanden liever buiten blijven.
Je kunt een plantje in de tuin zetten of natuurlijk munt zaden kopen en zelf munt zaaien. Munt zaaien we in het vroege voorjaar op de vensterbank of iets later buiten, in potjes met zaaigrond. Munt planten we ongeveer in april buiten. Je kunt het beste munt kweken in potjes om te voorkomen dat het gaat woekeren.