Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.
Buiten Nederland wordt het merk niet verkocht. De roomkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat de melk verhit wordt tot minimaal 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden vernietigd.
Door de zachte structuur is MonChou Zacht & Luchtig makkelijk om mee te variëren. Je schept er zo een lepeltje uit en kunt het mengen door bijvoorbeeld soep en pasta. Ook is het heerlijk als bodem op een wrap en te gebruiken als romige basis voor sauzen.
Monchou is een zacht en luchtige roomkaas die voor veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Of het nu om taarten, pasta's, quiche of sauzen gaat, Monchou kan het allemaal. De basis voor deze kaas is magere melk en room. Monchou is een merknaam van Campina, de grootste zuivelverwerker van Nederland.
Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Geen rauwmelkse kaas
Dat zijn de kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Meestal wordt kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt.
Er zit 4,6 gram vet in 1 voor snee (15 gram) roomkaas, mon chou, waarvan 3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Reacties. De verse roomkaas van de Aldi is een goed en lekker alternatief. Daarnaast ook een stuk goedkoper. Zowel te gebruiken bij cheesecake als bij een normale Monchou taart.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet.
Is Philadelphia hetzelfde als roomkaas? Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
In NL zijn zonwel mon chou en Philadelphia merken van Cream cheese (roomkaas).
Mascarpone is Italiaanse roomkaas en dat is het ook bijna identiek aan roomkaas op een paar uitzonderingen na. De enige verschillen zijn dat Mascarpone een hoger vetgehalte heeft, waardoor het een romiger optie is. Amerikaanse roomkaas is iets zuurder, wat leidt tot de pittige smaak van roomkaas.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.
MonChou (Frans voor mijn wang/mijn liefje of honing) is een merknaam en roomkaas van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De kaas wordt alleen in Nederland verkocht. De roomkaas kan gebruikt worden als broodbeleg, maar ook in koude en warme gerechten.
Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt. Als je in een warm recept crème fraîche wilt vervangen, kun je beter roomkaas gebruiken.
Roomkaas mag alleen roomkaas genoemd worden als het aan een aantal eisen voldoet. Het minimale vetgehalte moet bijvoorbeeld 33% zijn. Is dit niet het geval, dan wordt de smeerbare kaas zuivelspread genoemd. Dit smeersel is iets minder vet en wat frisser.
Er zitten 47 kilocalorieën in 1 voor snee (15 gram) roomkaas, mon chou. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roomkaas, mon chou'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Een pizza mozzarella is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.