Als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent, draagt u btw af over de omzet. Dit geldt ook voor natuurlijke personen en voor rechtspersonen, zoals naamloze vennootschappen (nv's) en stichtingen.
Nadat u uw onderneming bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven, laten wij u weten of u ondernemer bent voor de btw. U krijgt dan een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen.
Maar voor de volgende organisaties geldt een btw-vrijstelling voor fondsenwervende activiteiten: sportorganisaties en sportclubs. sociaal-culturele instellingen. organisaties voor jeugd- en jongerenwerk.
Bedrijven die vrijgesteld zijn van btw
Er zijn bijvoorbeeld branches en beroepen die zijn vrijgesteld van btw. Zo hoeven bijvoorbeeld medische professionals geen btw te betalen. En ook erkende kinderdagverblijven, stagiaires, postdiensten en bepaalde journalisten vallen onder deze regeling.
Als de stichting een vergoeding ontvangt die in rechtstreeks verband staat met de activiteiten van de stichting, verricht de stichting economische activiteiten. De vergoeding die de stichting ontvangt voor deze economische activiteiten is belast met btw, tenzij een btw-vrijstelling geldt voor de activiteiten.
Krijgt een vereniging of stichting ook een btw-nummer? Je krijgt een btw-nummer voor je vereniging of stichting als die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst aan het ondernemerschap.
Als je als particulier een zzp factuur maakt, mag je hierover geen BTW rekenen. Dit komt omdat je als particulier niet beschikt over een BTW-nummer. Je moet dus factureren zonder BTW. Het bedrag dat op de kwitantie staat, is het bedrag dat je krijgt.
Strikt genomen is het niet noodzakelijk dat het btw-nummer van de klant op de factuur te vinden is. Het volstaat om gewoon de volledige naam en het adres van de klant op de factuur op te nemen. Het eigen btw-nummer is natuurlijk wel nog steeds verplicht te vermelden.
U moet een factuur (rekening) sturen als u goederen of diensten levert aan:andere ondernemers. rechtspersonen die geen ondernemer zijn (bijvoorbeeld een vereniging of een stichting)
Als zelfstandige, zowel in hoofdberoep als in bijberoep, moet u btw aanrekenen op de facturen die u aan uw klanten aanrekent.
Ook sponsoring in natura telt mee voor de btw. Dus als je geen geld van de sponsor ontvangt, maar goederen zoals een computer, sportattributen of ander materiaal.
Ze hebben geen leden. Een stichting mag winst maken, zolang de uitkering daarvan naar het doel van de stichting gaat. Een stichting is een rechtspersoon en mag onder meer contracten afsluiten, subsidie ontvangen en bezittingen hebben. De statuten zorgen voor een goede interne organisatie.
Over iedere factuur die je als ondernemer stuurt, draag je BTW af. Dit staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel de Omzetbelasting genoemd. Deze belasting wordt altijd geheven bij de verkoop van zowel goederen als diensten en wordt door de consument betaald.
Elke vennootschap of eenmanszaak die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht, is in principe btw-plichtig. Als je een vennootschap wil starten of via een eenmanszaak wil werken, zal je dus bijna altijd een btw-plichtige zijn en moet je een btw-nummer aanvragen.
Stichtingen en verenigingen zijn belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als zij een onderneming drijven. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw stichting of vereniging.
Een stichting heeft geen winstoogmerk en mag geen winst uitkeren aan oprichters of bestuurders. Eventuele winst moet worden gebruikt voor het realiseren van het doel van de stichting. Stichtingen hebben vaak een ANBI-status, waardoor giften aan de stichting aftrekbaar zijn van de belasting.
De vennootschapsbelasting is verdeeld in twee schijven. Over de eerste €200.000 winst betaal je in het jaar 2023 19% vennootschapsbelasting.Over de winst boven de €200.000 betaal je in 2023 25,8% vennootschapsbelasting.
Een stichting mag geen salaris toekennen aan de bestuurders, zij kunnen slechts een vergoeding voor hun kosten ontvangen. Als het besturen van de stichting een dagtaak wordt, kan dit een punt van aandacht worden. De stichting mag geen winst uitkeren aan de oprichters.
Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te halen. Een stichting mág wel winst maken met een onderneming.
Structuur van een stichting
Een stichting moet volgens de wet een bestuur hebben. Vaak bestaat dit bestuur uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Soms wordt er ook een raad van toezicht aangesteld, deze controleert het handelen van het bestuur en geeft vaak advies.
Een stichting mag geld verdienen en winst maken en ook als doel hebben om winstgevend te zijn. Voorwaarde hiervoor is wel dat de winst wordt ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken. Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan.
En is de BTW aftrekbaar? Als we de belastingwetten en jurisprudentie lezen, komt het volgende beeld heel duidelijk naar voren: Als de sponsoring gedaan is uit zakelijk oogpunt (naamsbekendheid, binding met de regio, product- of merkintroductie, personeelswerving) kunnen de kosten afgetrokken worden van de winst.
U kunt aanspraak maken op de btw-vrijstellingsregeling als het jaarlijks omzetcijfer van uw onderneming niet meer dan 25.000 euro (exclusief btw) bedraagt.