Een warmtepomp is de efficiëntste en zuinigste manier om ook grote zwembaden op te warmen. Het maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken uit de buitenlucht en die af te geven aan het water. De koude lucht wordt dan weer door de pomp weggeblazen.
Een afdekzeil is een goedkope manier om je zwembad te verwarmen. Overdag zorgt het noppenfolie voor de opwarming van je zwembad en 's nachts beschermd dit solar afdekzeil tegen afkoeling en viezigheid in het water.
Zonder verwarming wordt het zwembadwater niet warmer dan 22 graden, op erg warme dagen misschien 25 graden. Terwijl het zwembad zelf voor een sportieve zwemmer pas aangenaam wordt vanaf 26 graden. De meeste zwembaden worden zelfs verwarmd tot 29 graden à 30 graden.
Afhankelijk van je voorkeuren en de omstandigheden zal hoe dan ook steeds moeten bekeken worden welk verwarmingssysteem voor jouw zwembad aangeraden is. Algemeen wordt een watertemperatuur van 27 °C aangeraden, maar ook dat is heel persoonlijk.
De ideale temperatuur voor je buitenzwembad
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Wat kost een zwembad je per jaar? [het antwoord op je vraag]
Je komt dan uit op zo'n 6000 euro. Het kost je dus zo'n 6000 euro om een groot zwembad te verwarmen en te onderhouden per jaar. Best een hoop geld. Vooral als je hierbij de aanlegkosten en de aanschaf hierbij optelt.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
Rechtstreeks het zwembad verwarmen doe je het beste met zonnecollectoren. Solar collectoren vangen zonlicht op en geven de warmte af aan het zwembadwater. Zonnecollectoren worden aangesloten aan de pomp van het zwembad. Vervolgens kan de pomp het warme water snel in het zwembad verspreiden.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Zwembaden die zijn aangesloten op een zonnecollector verwarmen het zwembad gratis met zonne-energie. Zodra de zon schijnt wordt het water opgewarmd doordat de pomp het water door de solar elementen transporteert. Op een warme zomerdag kan het zwembadwater worden opgewarmd met max. 4 graden celcius.
De opwarmtijd van een boiler is afhankelijk van de temperatuurinstelling voor het water en van het vermogen van de boiler. Een grove vuistregel is 1,2 minuten per liter inhoud.
een zwembad verliest zonder afdekking per m2 evenveel warmte als geproduceerd wordt door een verwarming van 300W. een zwembad van 4 x 8m zonder afdekking verdampt jaarlijks 28.000 liter. een bad van 4 x 8m zonder afdekking verliest tijdens de opwarmfase een kleine 10.000Watt in energie.
De meest budgetvriendelijke manier van Intex zwembad verwarmen is via solarverwarming voor zwembad. Er zijn diverse varianten solarverwarming voor zwembad, maar ze werken hetzelfde. Het water word via de pomp door de solarverwarming voor zwembad gepomp en in de leidingen opgewarmd door de zon.
In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Optie 2: Zwembad verwarmen met een warmtepomp
Een warmtepomp is een relatief energiezuinige manier voor het opwarmen van je zwembad. Zo gebruikt de warmtepomp niet alleen elektriciteit, maar ook de buitenlucht. Dat scheelt in energiekosten ten opzichte van klassieke elektrische verwarming.
Om een gemiddeld zwembad op te warmen, zijn er 6 tot 8 panelen nodig. Deze kunnen zowel horizontaal als verticaal op het dak geplaatst worden. De zon warmt de zonnepanelen op, die op hun beurt een glycolmengsel (water + antivries) opwarmen.
De bol kan zwembaden tot 7.000 liter verwarmen Voor deze verwarming heeft u een pomp nodig met een capaciteit van minimaal 2000 liter/uur. Per dag uw zwembad tot maximaal 3 graden warmer. Heeft u een groter zwembad? Door 2 bollen te gebruiken verdubbelt u de verwarmingscapaciteit.
Met één solar bol kun je een zwembad met een inhoud tot maximaal 7.000 liter effectief verwarmen. Is je zwembad kleiner dan 7.000 liter? Geen probleem! Je zwembadwater is dan nog sneller warm.
Om optimaal te profiteren van de solar bol dient u maximaal 1 bol per 7.000 liter water te gebruiken. Heeft u een groter zwembad, dan is dit ook geen probleem. U kunt ook meerdere bollen op elkaar aan sluiten om grotere zwembaden te verwarmen.
Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag voor het onderhoud van je zwembad op een bedrag tussen de 1100 tot 1500 euro. Op maandbasis komt dit tussen de 90 tot 125 euro uit. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.
Voor een ingebouwd zwembad ligt de prijs hoger omdat er graafwerken nodig zijn en een kwalitatieve bekuiping gebruikt wordt met een lange levensduur. Opbouw en inbouw zwembaden gaan vaak maar 3 tot 10 jaar mee. Alle kosten zijn inclusief 21% btw en plaatsing.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.