Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
De smaak van wijn hangt veelal af van de herkomst en vinificatie. Groeit de merlot in een koeler klimaat, dan zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat is de merlot vaak wat zwaarder en zoeter. Het bevat aroma's van kersen, pruimen, cacao en vanille.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines.
Zoals gezegd kun je merlot heel goed op zichzelf drinken, maar combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. Kip of varkensvlees mogen ook, maar let dan wel op de bereidingswijze en de saus. Het mag dan wel wat voller en steviger.
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
Cabernet sauvignon: 7-10 jaar. Pinot Noir: 3-5 jaar. Syrah/Shiraz: 3-5 jaar. Merlot: 2-4 jaar.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn.
Ben jij een beginnende rode wijndrinker? Dan is tempranillo waarschijnlijk jouw perfecte match. Deze zachte, soepele wijn is namelijk meestal niet heel uitgesproken. Tempranillo heeft redelijk weinig tannines, en wordt dan ook wel eens aangevuld met cabernet sauvignon voor wat extra pit.
Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn. Merlot past goed bij een hamburger of biefstuk.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Vergis u niet, het overgrote merendeel van de rode wijnen zijn allemaal droge wijnen. In dit geval is nagenoeg alle aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit zorgt er voor dat er weinig restsuikers overblijven waardoor de rode wijn een droge smaak krijgt.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Houdbaarheid rode wijnen
Enkele typische rode bewaarwijnen zijn: Barolo, Bordeaux Grand Cru, Bourgogne en Vintage Port. Daarentegen zijn Beaujolais, Malbec, Merlot en Zinfandel wijnen die je best maximaal binnen een jaar na aankoop opdrinkt.