Rotband is een gipsgebonden pleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. De handpleister is geschikt voor laagdiktes vanaf 5 mm tot 20 mm en kan goed gebruikt worden voor grote stucklussen. Je de pleister zeer glad afwerken voor een optimaal eindresultaat!
Heeft u Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt, dan verkrijgt u het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan.
Deze hechtpleister is te gebruiken in alle types ruimten/gebouwen, behalve in vochtige bedrijfsruimtes. De Knauf Roodband is zeer glad af te pleisteren, overtegelbaar na minimaal 10 dagen en geschikt voor laagdiktes van 5 mm tot 20 mm.
25 kg Knauf Rotband® in circa 16 liter schoon leidingwater strooien, (circa 0,64 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 20 minuten na het mixen aanbren- gen op de ondergrond en vlak zetten.
Op basis van de dikte kan er een indicatie gegeven worden van 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk wat is aangebracht. Om daadwerkelijk te controleren of het geheel droog is, zal de kleur van het oppervlakte een egale kleur moeten hebben. Dit betekend dat er geen natte plekken meer aanwezig zijn.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
De verwerkingseigenschappen van Rotband 10 kg zijn tot 4 maanden na productiedatum (zie verpak- king) gegarandeerd. Van Rotband 25 kg zijn verwer- kingseigenschappen tot 8 maanden na productieda- tum gegarandeerd.
Het is ook mogelijk om direct roodband op gipsplaten te gebruiken. Roodband op gisplaten stucen is echter duurder dan voorstrijken en daarna een andere pleister aanbrengen. Roodband van Knauf op gipsplaten stucen heeft dus wel het voordeel dat er minder voorbereiding nodig is.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Grote gaten en scheuren kan je dicht maken met standaard muurvuller, maar het kan ook met gips of cement. Zeker voor grote gaten is dit aan te bevelen. Cement en gips kan je kopen in je lokale bouwmarkt. Maak het aan conform de aanwijzing op de verpakking zodat je het makkelijk kan verwerken.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Gutex Multiplex-top.
Gladde wanden
Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm.
Knauf MP75 is het meest gebruikte gips soort door stukadoren. Dit materiaal is een machinepleister voor verwerking in één laag met een gips spuitmachine. Met Knauf MP75 krijg je een mooi glad eindresultaat vanwege de kleine vulstoffen. Goldband is een gipspleister dat handmatig verwerkt wordt.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Voor een grote oppervlakte en vlakke ondergrond waar je geen grote laagdikte nodig hebt, kies je voor Rotband, ook wel Roodband genoemd. Je kunt dit handgips gebruiken voor alle steenachtige ondergronden. De minimale laagdikte voor Rotband is slechts 5 mm.
De Knauf Renoband is elastisch, waterbestendig en maakt schuren overbodig.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.