Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Alcohol verstoort de opname van calcium en ook je kunt met “een glaasje op” eerder ten val komen. Daardoor is de kans op osteoporose en een botbreuk verhoogd. Het advies is om maximaal één glas (vrouwen) of twee glazen (mannen) alcohol per dag te drinken.
Gevarieerde calciumrijke voeding zorgt voor gezonde botten. Aangeraden wordt minstens vier porties calciumrijke voeding als melk, kaas of yoghurt per dag te nemen. Ook bewegen is belangrijk en dan met name sporten waarbij de botten flink worden belast.
Uit een onderzoek naar het effect van het drinken van melk op de progressie van knieartrose blijkt dat wanneer vrouwen regelmatig melk drinken, het de voortgang van artrose in de knie vertraagt. In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.
Amandelmelk
Het is van nature rijk aan calcium en is er ook mee verrijkt. Dit maakt amandelmelk een veel betere bron van calcium dan koemelk.
Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.
Terwijl sommige mensen baat hebben bij de ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde zuivelproducten, zoals gefermenteerde yoghurt, kunnen anderen met een gevoeligheid voor lactose of melkeiwitten een toename van ontstekingsreacties ervaren. Dergelijke reacties kunnen de symptomen van artrose verergeren.
Versterkt de botten
Volgens een artikel in het Journal of Physiology and Biochemistry zijn bananen rijk aan fructo-oligosacchariden. Dit zijn stoffen die ons lichaam helpen om meer calcium op te nemen. Zoals je wellicht weet, is calcium een belangrijk mineraal voor onze botten [9].
Roken, slechte of eenzijdige voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, gebrek aan zonlicht en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen een nadelige invloed hebben op de botaanmaak en/of botafbraak bevorderen.
Sporten waarbij je moet springen, zoals basketbal en volleybal, kun je beter vermijden. Wanneer je veel last hebt van de osteoporose kunnen oefeningen in het water, zoals zwemmen of aquajoggen, een goed alternatief zijn.
Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren. Fluor. Zoals we al geruime tijd weten: Fluor zorgt voor heel wat gezondheidsklachten en kan o.a. botontkalking veroorzaken en/of verergeren.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Uit meta-analyse is niet gebleken dat er een duidelijk verband bestaat tussen de groep die enorm veel melk drinkt en het risico op osteoporotische fracturen en heupfracturen .
Melk, kaas en yoghurt zijn goede voedingsbronnen, maar ze bevatten een proteïne die weefsels rond uw gewrichten kan irriteren . Voedingsmiddelen die u kunt overwegen als niet-inflammatoire vervangers zijn spinazie, notenboter, tofu, bonen, linzen en quinoa.
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en de meeste mensen verdragen deze medicatie goed. Het is bewezen dat bisfosfonaten helpen om het fractuurrisico (een volgende botbreuk) sterk te verlagen.
Het hoogste mediane calciumgehalte werd gevonden in amandelen (2825,8 mg/kg), het hoogste kaliumgehalte in pistachenoten (15.730,5 mg/kg), de hoogste magnesium- en seleniumgehaltes in paranoten (respectievelijk 10.509,2 mg/kg en 4348,7 μg/kg) en het hoogste zinkgehalte in pijnboompitten (72,4 mg/kg).
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Bananen, rijk aan kalium, kunnen de gezondheid van botten zelfs ten goede komen door calcium te helpen behouden, wat cruciaal is voor sterke botten . Andere voedingsstoffen uit bananen, zoals magnesium en vitamine C, spelen een belangrijke rol bij respectievelijk de mineralisatie van botten en de collageensynthese, en ondersteunen zo de gezondheid van botten.
Calcium is, samen met vitamine D, belangrijk voor sterke botten en het voorkomen van botbreuken. Zuivel is bovendien een belangrijke leverancier van eiwitten, en de vitamines B2 en B12.
Het calcium in melk is zeer biobeschikbaar, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. Regelmatige consumptie van melk en zuivelproducten wordt in verband gebracht met een hogere botmineraaldichtheid en een verminderd risico op osteoporose en fracturen.