Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen en antioxidanten. Deze zorgen voor een versterking van het immuunsysteem en helpen cholesterol te verlagen.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Het eten ervan kan daardoor een positieve uitwerking hebben op je spijsvertering en je immuunsysteem. Verder zitten er in mango's bepaalde enzymen die je lichaam helpen bij het afbreken van eiwitten, die je lichaam daarna op een betere manier kan gebruiken om eventuele schade aan je cellen te herstellen.
Een banaan bevat meer calorieën, koolhydraten en suikers dan de mango.Daarentegen bevat een banaan wel meer eiwitten en vezels dan een mango. Een banaan bevat een stuk minder vitamine C dan mango, maar wel weer meer kalium. Aan de kleur kun je zien dat het van andere voedingsstoffen hogere concentraties bevat.
Als je graag wilt afvallen kan het eten van mango heel goed voor je zijn. Deze fruitsoort bevat namelijk geen vet, weinig calorieën en wel veel vitamines, mineralen en vezels. Mango is daarom geschikt als tussendoortje of als toevoeging op een koolhydraatarm gerecht.
Velen geloven ook dat mango's dikmakend zijn en kunnen bijdragen aan gewichtstoename vanwege hun suikergehalte . Hoewel het belangrijk is om op portiegroottes te letten, vooral als je op je calorie-inname let, bevatten mango's zelf relatief weinig calorieën vergeleken met andere vruchten.
S 'Avonds kun je de mango bij het voorgerecht serveren met (rauwe) ham of in tropische rijstgerechten verwerken. Je kunt de mango ook natuurlijk voor het toetje gebruiken; in gebak, bij sorbetijs of in een heerlijke mangocrème. Gebruik onrijpe of gedroogde mango als je mangochutney wil maken.
Mango bevat 23% meer vitamine A dan een banaan . In slechts één kopje mangoschijfje kan 25% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine A voor een individu worden bereikt. Vitamine A is essentieel voor oogzorg, bevordert een goed gezichtsvermogen, bestrijdt droge ogen en kan zelfs nachtblindheid voorkomen.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Antioxidant Powerhouse
Door deze schadelijke stoffen te neutraliseren, beschermt mango de huid tegen vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, en helpt het de huid te beschermen tegen schadelijke effecten van UV-stralen en milieuverontreinigende stoffen.
Met vrijwel geen vet of cholesterol is mango een uitstekende keuze voor mensen die op hun gewicht letten of een gezond hart willen behouden. "Het kan het vet en cholesterol daadwerkelijk binden en uit je lichaam halen voordat het in de bloedbaan wordt opgenomen," aldus Rivenburgh.
Er zijn er enorm veel! Zo boost mango je weerstand en werkt het ontstekingsremmend. Naast een geweldige anti-oxidant is het ook goed voor je spijsvertering en darmflora.
Houd er rekening mee dat mango zoeter is en meer suiker bevat dan veel andere vruchten. Matiging is de sleutel: het is het beste om mango te beperken tot ongeveer 2 kopjes (330 gram) per dag . Mango is heerlijk en je kunt er op veel manieren van genieten. Het bevat echter meer suiker dan sommige andere vruchten, dus overweeg om mango met mate te nuttigen.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Verbetert de slaapkwaliteit
Slechts één mango voor het slapengaan kan u helpen een herstellende slaap te krijgen . Mango's bevatten een grote hoeveelheid Pyridoxine (B-6), een vitamine die verantwoordelijk is voor de synthese van serotonine. Uw lichaam gebruikt serotonine om melatonine te leveren, een slaapverwekkend hormoon, en bereidt uw lichaam zo voor op een rustige slaap.
Het bevat weinig calorieën
Eén gram mango bevat minder dan 1 kcal, waardoor het een erg lage energiedichtheid heeft [1]. Dit is een groot voordeel als je wilt afvallen. Zo is het makkelijker om minder energie binnen te krijgen dan je verbrandt. Mango kan dus een gezond tussendoortje zijn als je wilt afvallen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
De kans op hart- en vaatziekten worden verlaagd op het moment dat je voldoende fruit (200 gram per dag) eet. Een mango bevat veel verschillende vitamines en mineralen die hierbij kunnen ondersteunen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is op basis van een gemiddelde wat per dag nodig zou zijn voor je lichaam.
Omdat mangoshake veel calorieën bevat, kan het leiden tot gewichtstoename . Als u zwaarlijvig bent, moet u voorkomen dat u te veel mangoshakes consumeert. Mango's bevatten natuurlijke suikers en extra zoetstoffen in mangoshakes kunnen het suikergehalte verhogen.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Breng de timing in kaart: Omdat een mango suikerpieken kan veroorzaken, is het niet de bedoeling om hem op een lege maag te eten. Als hele vrucht is hij het beste als tussendoortje . Eet hem bij het ontbijt in combinatie met andere macronutriëntenrijke voedingsmiddelen, maar eet hem nooit als dessert of aan het einde van een maaltijd.
Mango. Mango is rijk aan vitamine A, C, E en K, mineralen zoals fosfor, kalium, calcium en magnesium en antioxidanten. Zo zorgt mango ervoor dat je huid mooi en jong blijft.
De enige manier waarop mango's je dik kunnen maken is wanneer je ze consumeert in de vorm van amras, milkshakes, sappen, ijs, mango en room en mangotaarten. Al deze vormen bevatten toegevoegde suikers die kunnen leiden tot gewichtstoename. De voedingsdeskundige raadt ook aan om het fruit te eten en niet te drinken om maximale voordelen te krijgen.