Dit fruit help je om tegen vele verschillende aandoeningen te vechten en dus ook tegen vervetting van de lever. Dit komt door het zuiverende effect dat het op het lichaam heeft, waardoor de werking van de lever zal verbeteren. Dit fruit kan als dessert gegeten worden.
Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van mandarijnensap kan helpen bij het voorkomen van leverziektes , verharde slagaders en insulineresistentie. Ook zou het drinken van mandarijnensap het risico op chronische virale hepatitis (leverkanker) kunnen verkleinen, zo meldt de BBC.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Bladgroenten: Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren. Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Sinaasappels zijn het populairste fruit ter wereld. Toegegeven, flavonoïden in sinaasappels werken als antioxidanten en verbeteren leversteatose . Sinaasappels zijn echter ook rijk aan fructose, wat een risicofactor is voor de voortgang van NAFLD.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Mandarijnen bevatten veel fructose, vooral in de zoete. Het kan echter gunstig zijn om er maximaal 5 per dag te consumeren, omdat mandarijnen vezels, vitaminen en flavonoïden bevatten.
Een mandarijn bevat veel kalium.Dit mineraal is zeer belangrijk voor een goede vochtbalans en een stabiele bloeddruk.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C: De citrusfamilie, zoals mandarijnen, limoenen en grapefruits, zijn ook erg goed. U kunt ze eten als tussendoortje of als sapje om het herstel van de lever te ondersteunen .
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Zweten is de manier om te gaan
Als je niet hebt gesport, begin dan met een regelmatig oefenregime om de gifstoffen uit je lichaam te laten verdwijnen. Yoga, hardlopen, naar de sportschool gaan of een simpele saunasessie kunnen ook effectief zijn. Als je een natuurlijke leverreiniging wilt, is zweten de manier om dat te doen.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Ziekteresistentie
Mandarijnen bevatten zelfs meer bètacaroteen en bètacryptoxanthine dan gewone sinaasappelen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op uw dieet . Het lichaam zet bètacaroteen en bètacryptoxanthine om in vitamine A, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem, goed zicht en normale groei en ontwikkeling.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Immuunsysteem boost: De hoge vitamine C-inhoud van mandarijnen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en voorkomt verkoudheid of griep. Vezelrijk: Mandarijnen bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Een vezelrijk dieet is daarom goed voor je algemene gezondheid.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Voor gezonde volwassenen is er vrijwel geen limiet aan de veilige hoeveelheid fruit die je kunt consumeren . De grootste zorg voor de meeste soorten fruit, waaronder mandarijnen, is hun hoge hoeveelheid natuurlijk voorkomende suiker. Mandarijnen zijn echter ook een goede bron van vezels. Vezels beperken de algehele opname van suiker uit fruit.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit. jeuk.