Is luzerne onkruid?

Door de trage beginontwikkeling van luzerne krijgen onkruiden de kans zich te ontwikkelen. Het aanleggen van een vals zaaibed helpt om de opkomst van onkruiden in het gewas te verminderen. Een andere manier om onkruid te bestrijden is door het te maaien wanneer het boven het gewas uitgroeit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dlf.nl

Waarom luzerne zaaien?

Een goede teelt luzerne levert jaarlijks 11 tot 16 ton ds/ha, met een eiwitgehalte van 19%. Dat is bij 12 ton ds al 2.280 kg eiwit/ha, fors meer dan gras, dat bij 11 ton ds/ha en 16% eiwit 1.760 kg eiwit oplevert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lgseeds.nl

Hoeveel luzerne per ha?

De gemiddelde totale opbrengst is 20-35 ton per hectare per jaar (verdeeld in 5-6 maaimomenten). Topopbrengsten (bij de intensieve landbouw) kunnen meer dan 40 ton per hectare per jaar bedragen. Hoe luzerne te kweken?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Hoe diep wortelt luzerne?

Dit kan worden bereikt dankzij het wortelstelsel, dat tot 4,5 tot 9 m diep kan gaan, op zoek naar water en voedingsstoffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Waar is luzerne goed voor?

Luzerne is inheems in Europa en wordt wereldwijd verbouwd als veevoer. In Nederland wordt luzerne hoofdzakelijk kunstmatig gedroogd voor de productie van eiwitrijk veevoer. Er wordt drie tot vier maal per jaar gemaaid. De inzaai vindt plaats zowel met als zonder dekvrucht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntuin.org

Alfalfa Weed Management

21 gerelateerde vragen gevonden

Kun je luzerne eten?

Kunnen mensen luzerne eten? Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz. Als je naar specifieke Aziatische landen bent gereisd, heb je waarschijnlijk luzernestelen gegeten in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Hoe zaai je luzerne?

Een goed geploegd perceel goed vlak klaarmaken en een fijn zaaibed maken. De rijafstand is 8 cm. De rijafstand voor de gerst is 12 cm. De zaaidiepte van de luzerne is 1 tot 2 cm en de gerst dient iets dieper gezaaid te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartog-lucerne.com

Hoe luzerne oogsten?

Voor een maximale opbrengst (bijvoorbeeld voor hooi) kan het beste halverwege de bloei (50% in bloei) worden gemaaid. Het maaimoment baseren op de groeifase in plaats van op de kalender, geeft een meer consistente opbrengst en kwaliteit. Luzerne is gevoelig voor rijschade, daarom wordt maaien bij nat weer afgeraden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op barenbrug.nl

Hoe wordt luzerne gemaakt?

Luzerne (Medicago sativa) is een vaste plant. Afhankelijk van variëteit en klimaat kan de plant vijf tot twaalf jaar oud worden. Met een hoogte tot 1 m en trosjes kleine paarse bloemen lijkt de plant op klaver. De plant beschikt over een diep en krachtig ontwikkeld wortelsysteem dat zich tot 4,5 m kan uitstrekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is luzerne voor gewas?

Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2.000 jaar voor veevoederdoeleinden wordt verbouwd. Het gewas zorgt voor natuurlijk krachtvoer en is een van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tenhaveseeds.nl

Waar groeit luzerne?

Van nature komt Luzerne in onze streken voor op tamelijk vochtige, kalkhoudende grond in grasland, of omgewerkte en verplaatste grond op klei, löss en kalk. Het zijn bodems die matig stikstofrijk, humusarm en basenrijk zijn. De natuurlijke standplaats bestaat uit omgewoelde kiezel- en gruisbodems langs rivieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op floravannederland.nl

Is luzerne goed voor koeien?

Luzerne wordt ook veelvuldig gevoerd aan koeien, runderen en hun kalveren en wel om de volgende redenen: Hoge eiwitgehalte wat de belangrijkste bouwstof is voor het dier en met name goed voor kalveren in de groei. Bevat veel vitaminen en mineralen en essentiële aminozuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tendamme.nl

Is luzerne goed voor kippen?

Luzerne houdt de kippen actief en het geeft ze afleiding. Luzerne leert de kippen scharrelen, bodemgericht zijn en om stofbaden te nemen. Door luzerne aan te bieden gaan de kippen minder veren pikken. Luzerne zorgt mede voor een gezonde darmflora en goede weerstand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op feestvoorvogels.nl

Is luzerne goed voor jonge paarden?

Jonge paarden hebben in hun groeifase behoefte aan extra energie en voedingsstoffen. Door het hoge eiwit- en calciumgehalten is luzerne is een geschikte aanvulling in het rantsoen van opgroeiende jonkies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op paardenvoer.nl

Is luzerne een graan?

Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2000 jaar voor veevoer wordt verbouwd. Luzerne (Herbe Medica) was het voer voor de cavalerie en de trekpaarden van van de oude Grieken en Romeinen en is erkend als een uitstekend groenvoer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oldambt.nl

Is luzerne goed voor schapen?

Schapen zijn grazers. Ze eten het liefst kort, zacht grasland heel dicht bij het veldoppervlak. Met de term grasland definiëren we een breed scala aan plantensoorten: gras, klaver, luzerne (Medicago sativa), witlof, peulvruchten, heesters, etc. Luzerne vormt een zeer sterke basis voor een goede weide.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Wat is Luzernehooi?

Luzerne hooi is een smakelijk, structuurrijk en bladrijk ruwvoer met hoge voedingswaarden. Het is rijk aan eiwit, energie en calcium. Perfect als aanvulling op het ruwvoerrantsoen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fourages.nl

Is luzerne goed voor konijnen?

Luzernestengels zijn zeer voedzaam en nutritioneel goed voor konijnen. In sommige lectuur wordt er wel verwezen dat luzerne een superfood is maar te veel calcium bevat voor konijnen, deze calcium zit dan vooral in de blaadjes van deze vlinderbloemige plant, deze werden gescheiden van de stengels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijten.be

Hoe eet je alfalfa?

Alfalfa wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie bij schotels. Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verseoogst.nl

Waarom groenbemester?

Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nuwo.nl

Hoe kweek je alfalfa?

Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje. Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op happyseeds.nl

Hoe gezond is alfalfa?

Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op organickitchen.bio

Waar komt alfalfa vandaan?

Alfalfa, beter bekend als luzerne (Medicago sativa), is een plant afkomstig uit West-Azië. Geteeld voor dierlijk voedsel, verspreidde het zich door het Midden-Oosten en vervolgens in heel Europa.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.soin-et-nature.com

Populaire vragen