Broccoli is al heerlijk met alleen wat peper en zout. Wil je wat extra kruiden toevoegen? Ga dan voor oregano, laurier, koriander, tijm, basilicum, dragon of natuurlijke smaakmakers zoals knoflook.
Het is niet voor niets dat broccoli in zoveel verschillende wereldkeukens terug te vinden is. Zo kun je broccoli goed combineren met knoflook en ui.Je kunt er ook Mediterraans tintje aan geven met de smaken tijm, rozemarijn of citroensap toe te voegen.
Het is absoluut moeilijk om een specerij of kruid te vinden dat niet werkt met broccoli of broccolini. Elke combinatie van knoflook, zout, peper en alle klassieke kruiden (basilicum, rozemarijn, salie, peterselie, dragon, tijm, etc.) is een zekere manier om deze groenten goed te behandelen.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Basilicum, tijm, oregano en rozemarijn
Deze kruiden kunnen elk groentegerecht opvrolijken, of ze nu alleen worden gebruikt of samen als een Italiaanse kruidenmix. Ze passen ook goed bij verschillende andere kruiden: probeer knoflookpoeder, paprika en gemalen rode pepervlokken toe te voegen voor extra pit.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Meestal eet ik gestoomde broccoli als een gezond bijgerecht. Voordat ik het serveer, meng ik het met zout, peper, olijfolie en een flinke scheut citroensap zodat het lekker fris is. Het smaakt ook fantastisch met citroenvinaigrette, veganistische ranch, honingmosterddressing of romescosaus .
Kruiden en Specerijen die Goed Samen Gaan met Broccoli
Foelie: Subtiel zoet en aromatisch. Koriander: Voor een frisse, citrusachtige smaak. Nootmuskaat: Een klassieke toevoeging die perfect past bij gestoomde of gekookte broccoli. Karwijzaad (kummel): Geeft een aardse, warme smaak.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
Wat ons betreft hebben wortelen weinig nodig; ze zijn natuurlijk al heerlijk zoet van zichzelf! Wil je toch extra smaak toevoegen? Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel.
Broccoli is een veelzijdige groente. Gewoon gekookt met een sausje is broccoli erg lekker, maar hij is ook overheerlijk in pasta-, rijst- en roerbakgerechten of salades. Je kan de groente ook stomen of opwarmen in de microgolfoven.
Broccoli is al heerlijk met alleen wat peper en zout. Wil je wat extra kruiden toevoegen? Ga dan voor oregano, laurier, koriander, tijm, basilicum, dragon of natuurlijke smaakmakers zoals knoflook.
Broccoli, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Italië, is een groente die behoort tot de familie van de Brassicaceae, voorheen kruisbloemigen. Hij kan rauw of gekookt worden gegeten.
Spinazie . Spinazie bevat veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli en boerenkool. Maar het is ook rijk aan fytochemicaliën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam hormonen vrijgeeft die ervoor zorgen dat je je vol voelt, wat nuttig kan zijn voor mensen die willen afvallen.
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Broccoli bevat 2 gram koolhydraten per 100 gram. Hiermee is het absoluut koolhydraatarm en dus goed om te eten als je wil afvallen.
Voeg geen zout, suiker, room en sauzen toe. Breng uw groenten op smaak met citroensap, knoflook, gember, peper en kruiden of specerijen in plaats van zout.
Groenten op smaak brengen kan je met de meeste kruiden. Het aroma van de meeste kruiden is het sterkst als ze vers zijn en in het seizoen worden geplukt. Gedroogde kruiden en vooral specerijen smaken heerlijk in de winter. Vlees of vis kan je als smaakmaker bij je groenten en aardappelen serveren.