Deze larven zijn besmettelijk voor honden. Honden raken zoals eerder gezegd besmet door het eten van een slak, slakkenslijm of eventueel andere dieren die een slak gegeten hebben met deze larfjes.
Als er veel wormen zijn, die veel bloedvaten verstoppen, kan het rechter hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval kan een hond aan deze infectie overlijden. De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen).
Een aanhoudende hoest is één van de meest voorkomende symptomen van longworm bij je hond. De hoest wordt veroorzaakt door wormen in de longen van je hond. Die kunnen er zelfs voor zorgen dat honden bloed ophoesten. Het is belangrijk zo'n hoest nooit te negeren.
Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen. Binnen één tot drie weken krijgen patiënten last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De verschijnselen duren meestal tussen de twee weken en twee maanden en hebben geregeld een dodelijke afloop.
Honden of katten besmetten zich in door het opeten van larven. Meestal gebeurt dit per ongeluk tijdens het eten van slakken, kikkers, muizen of vogels. De opgenomen larven ontwikkelen zich in het lichaam tot volwassen worm. Op röntgenfoto's van de borst kunnen aanwijzingen te zien zijn voor een longworm infectie.
De Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum
Deze worm leeft in de kleinere bloedvaten van de longen en geeft daarmee ook andere klachten dan de echte longworm. Het geeft meer klachten voor de conditie en het uithoudingsvermogen van je hond: Sloomheid.
Waar komt de longworm voor? De longworm komt in grote delen van Europa, zoals Engeland, Frankrijk maar ook in Nederland voor. Dit is bij heel veel mensen, en dierenartsen onbekend. Symptomen die kunnen wijzen op een longworm infectie bij honden worden hierdoor vaak gemist.
De longworm
Een kat kan geïnfecteerd worden door in contact te komen met muizen, slakken, kikkers en vogels. Er worden tijdens dit contact longwormlarven opgenomen die zich verplaatsen naar de longen. In de longen worden de larven volwassen en gaan eitjes produceren.
Door het krabben komen de eitjes op de huid en in het ondergoed en beddengoed van de gastheer terecht. Via vingers en nagels verspreiden de eitjes zich verder over de omgeving waardoor ze bij andere personen terecht kunnen komen. Eitjes en maden bevinden zich ook in de ontlasting van gastheren.
Een besmette hond die in de tuin poept laat daar eitjes achter. Ook kunnen de eitjes achterblijven in de vacht. De worm tast de lever en andere organen aan. Mensen die besmet zijn hebben daar echter jarenlang geen last van.
Ze worden overgedragen via mugjes en kunnen tot ernstige hartproblemen leiden. Omdat onze honden vaak mee gaan met vakantie zien we in Nederland steeds vaker hartworm. Aangezien het een ernstige infectie kan zijn is het erg belangrijk honden die naar zuidelijke landen op vakantie gaan te beschermen tegen deze wormen.
Symptomen van longworm bij je kat zijn onder meer een aanhoudende hoest, piepende ademhaling en niezen (vooral na inspanning). De neus kan snotterig zijn en de kat kan ademhalingsmoeilijkheden hebben. Deze symptomen komen echter ook bij andere ziektes voor.
De meest voorkomende worm bij katten, is de spoelworm. Deze wormen leven in de darmen van katten en leggen veel eitjes, die via je omgeving ook in mensen en kinderen terecht komen. Als een kat, of bijvoorbeeld een mens, de besmettelijke eitjes binnen krijgt, komen er larfjes uit de eitjes.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Een hartworm besmetting is te behandelen met Milbemax® (milbemycine). Milbemax is een ontwormingstablet die ook werkt tegen spoelwormen en lintwormen en ook gebruikt wordt voor de normale ontworming. Een andere optie is een druppel in de nek, Advocate®.
Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Meestal binnen 4 tot 6 weken. Goede hygiëne is daarbij belangrijk voor alle gezinsleden en ook in huis. Zo voorkomt u samen dat uw kind zichzelf steeds weer besmet. Dit zijn de adviezen.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Help, mijn kat hoest! Katten tonen hoestklachten vaak op een bescheiden manier: ze strekken hun hals, maken een zacht hoestgeluid en trekken daarbij hun buik in.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
De rattenlongworm is ook zo'n lieverdje. Het is een minuscule rondworm, luisterend naar de fraaie naam Angiostrongylus cantonensis. Die soortnaam is afgeleid van de Chinese stad Kanton ofwel Guangzhou, waar het beestje ooit is ontdekt als parasiet in ratten.
Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan die besmet worden met deze levensgevaarlijke parasiet. Nadat de slak of tussengastheer is opgegeten, kruipt het larfje van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
De hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug, raken ze besmet met hartwormlarven. Binnen Europa is vooral de gewone steekmug (Culex pipiens) de meest gevonden hartworm mug. En dan vooral in Zuid- en Oost-Europa.