Hoe lang blijf ik resultaat zien? Voor altijd. De vetcellen worden definitief verwijderd tijdens een liposuctie en kunnen daar niet meer terug komen.
Het resultaat van een liposuctie is blijvend. De vetcellen die tijdens de liposuctie zijn verwijderd kunnen door uw lichaam niet opnieuw aangemaakt worden. Echter, als uw gewicht toeneemt, worden de resterende vetcellen in uw lichaam groter.
Liposuctie: de nadelen
Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie.
Toch wijzen de wetenschappers liposuctie niet af: 'Liposuctie is niet bedoeld om gewicht te verliezen, maar om de contouren van het lichaam te verbeteren. Ook al keerde het vet terug, die verbetering ging niet verloren. De vrouwen die meewerkten waren en zijn heel blij met het resultaat.
De meeste liposuctieartsen erkennen dat er een limiet is aan de maximale hoeveelheid vet die bij een patiënt per ingreep verwijderd kan worden. De meeste artsenverenigingen geven aan dat het maximale veilige volume aspiraat minder dan 5 liter bedraagt.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
Als de plastisch chirurg veel vetcellen verwijdert dan wordt het aantal vetcellen drastisch minder. Dat is mooi, kunt u denken. Maar wat overblijft is de huid die eruit ziet als een slappe, leeggelopen ballon. De huid kan na een liposuctie tot op zekere hoogte terugtrekken wanneer het vet wordt verwijderd.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
Net als bij iedere operatie, kleven er aan een liposuctie risico's. Zo heb je kans op nabloedingen of infecties. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen en verloopt een liposuctie meestal probleemloos. Het is dus niet gevaarlijk.
Na 2 weken: draag drukkleding en begin rustig
Heb je pijn of voelt een bepaalde beweging niet goed? Doe het dan ook niet. Daarnaast is het verstandig om de eerste weken een drukpak te dragen, ook tijdens het sporten. Zo krijgt de huid goed de kans om te herstellen.
Wanneer sporten en diëten niet (genoeg) werkt, kan liposuctie een oplossing zijn. Echter is liposuctie niet voor iedereen geschikt. Zo is een liposuctie alleen mogelijk wanneer je gezond bent, een gemiddeld gewicht hebt en je BMI (body mass index) niet hoger dan 30 is.
Een liposuctie kan dan uitkomst bieden en zeer effectief zijn. Tijdens deze behandeling worden vetcellen tussen de huid en onderliggende spieren verwijderd, waardoor de rondingen en contouren van uw lichaam verbeterd worden. Wereldwijd is het zelfs de meest uitgevoerde plastische chirurgische ingreep.
Hoe meer locaties u laat behandelen, hoe hoger de kosten zijn. Dutch Clinic rekent € 1.950 voor een liposuctie behandeling van 1 zone. Voor elke bijkomende zone wordt een bedrag van € 400 gerekend.
Vetcellen verdwijnen NIET!
Een vetcellen kan wel groeien of slinken. Want als de inhoud groeit dan zet hij uit en wordt de inhoud gebruikt, dan wordt de cel kleiner. Net zoals een ballonnetje laat maar zeggen. Het groeien van vetcellen gebeurt als je meer eet dan je nodig hebt.
Buikvet blijvend verwijderen
De plastisch chirurg verwijdert het buikvet door een sneetje in uw buik te maken en met een zuigbuis het overtollige vet weg te zuigen. We halen bij liposuctie uw vetcellen weg, waardoor er na de behandeling geen vetophopingen meer ontstaan op uw buik.
Of het mogelijk is om u onder lokale verdoving danwel algehele narcose te opereren wordt tijdens het consult besproken. Uw BMI (body mass index) moet 30 of minder zijn en gedurende 12 maanden stabiel.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Na een liposuctie moet u moet u drie weken dag en nacht een pantybroek, of andere drukkleding dragen. Deze drukkleding is nodig om de huid weer goed op de onderlaag te laten hechten. Daarna draagt u deze drukkleding nog drie weken lang overdag.
Kan het vet weer terugkomen op de plaats van de liposuctie? Er komen geen nieuwe vetcellen terug in het gebied waar liposuctie heeft plaatsgevonden. Het resultaat is daarom blijvend. Echter, wanneer u veel in gewicht aankomt, worden de resterende vetcellen groter.
Na de ingreep is het belangrijk dat je een goed voedingspatroon aanhoudt waarbij je proteïne inname hoog is en je vezelrijke voeding eet. Als je geen of weinig dierlijke producten tot je neemt, kun je dagelijks een (vegan) proteïneshake op je menu zetten.
Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol.
Liposuctie wordt alleen vergoed door een basis- of aanvullende zorgverzekering als er sprake is van een medische noodzaak. Bijvoorbeeld als je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Daarnaast moet liposuctie medisch gezien de beste behandeling zijn voor de problemen.
Liposuctie is een figuurverbeterende operatie. Soms is de kwaliteit van de huid niet toereikend om een voldoende resultaat te bereiken met liposuctie alleen en moeten er eventuele huidcorrecties direct of naderhand besproken worden.