De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 23 seconden in uw kopje.
De ideale doorlooptijd voor een espresso ligt tussen de 23 – 30 seconden. Hoeveel seconden dit precies zijn is onder andere afhankelijk van de maalgraad. Die moet niet te fijn en niet te grof zijn voor de espresso.
Doorlooptijd
Een lekkere espresso heeft een doorlooptijd van tussen de 20 en 30 seconden. Dan mag je rekening houden met een kopje van 20 tot 30 ml. De doorlooptijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid koffie, hoe fijn de maling is en of de koffie wel goed gelijkmatig is aangetampt in de filterhouder.
Voeg heet (van de kook af) water toe en roer kort. Laat je koffie 4 minuten staan, zodat de koffie goed met het water in contact komt, laat het deksel er af. Gebruik een lepel om de koffieprut die boven is komen drijven er vanaf te scheppen en plaats dan de deksel er op.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Maar waarom is deze koffie zo duur en wat maakt het zo speciaal?
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Een barista moet op een professionele manier koffiebonen kunnen branden. Een barista moet zintuiglijk kunnen waarnemen. Dit betekent dat hij/zij verschillen tussen koffie moet kennen door te proeven, ruiken en kijken. Een barista moet melk op kunnen schuimen, moet kunnen malen, maar moet ook hygiënisch kunnen werken.
Het tampen van de gemalen koffie in het filter dient te gebeuren onder een druk van ongeveer 15kg, voor een optimale crema en espresso. Een tip om een gevoel te krijgen bij hoeveel dat is of hoe hard je moet aandrukken: Neem een personenweegschaal en druk deze in tot 15kg.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
Dat is een leuk gegeven, maar je hebt er niet bijster veel aan. De perfecte koffie wordt namelijk verkregen als de druk 9 bar is, met een maximum van 13 bar. De 15 bar is dan ook de maximale druk die een koffiemachine eventueel kán leveren. In de praktijk merk je echter dat deze druk nooit geleverd hoeft te worden.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes. Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
De duurste koffie ter wereld is Kopi Luwak. Deze koffie kost tussen de € 90,- en € 550,- per 500 gram. Een kopje Kopi Luwak koffie kost tussen de € 5,- en € 16,-. De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van koffiebonen uit de poep van een civetkat.
Gran Maestro Italiano
Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance Certified. Daarnaast ook klimaatneutraal geproduceerd. Zo is dit de lekkerste én de meest bewuste keuze. Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1.
Het grootste voordeel van bonen is dat ze verser zijn dan gemalen koffie. Bovendien blijven ze langer lekker dan gemalen koffie. Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie.