Algemeen wordt aangenomen dat de Scandinavische vogels in de tweede helft van de 20e eeuw veel noordelijker zijn gaan overwinteren. Ze blijven dus meer in hun eigen broedgebieden hangen.
Kauwen gebruiken iedere winter vaste plekken waar ze zich voorverzamelen – ze komen samen en zoeken vervolgens samen een slaapplek. Zo zijn enkele flats in Arnhem-Zuid en de Rijnhal vaste voorverzamelplaatsen, terwijl het dak van het Gelredome de uiteindelijke slaapplaats is voor maar liefst 4.500 tot 5.000 vogels.
Groepen Scandinavische en Oost-Europese kauwen overwinteren onder andere in Nederland en komen vanaf de tweede helft van oktober naar Nederland; als trekvogel overigens sterk afgenomen. Daartussen bevinden zich soms ook de ondersoorten Noordse en Russische kauwen. In maart/april vertrekken ze weer.
Zwarte kraaien broeden in (half)open landschappen met bomen, maar ook wel in hoogspanningsmasten. In bossen broeden ze meestal alleen aan de rand. Komen op veel plekken in Nederland voor: akkers, bos, parken, stedelijk gebied en weiden. De hoogste dichtheden in het kleinschalig cultuurlandschap.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Let op, wil je daadwerkelijk kraaien afschrikken, hang de kunststof afschrik kraai dan op zijn kop. Zo lijkt het alsof de kraai dood is; daarmee kun je kraaien wegjagen. Ook effectief is het gebruik van geluidstoestellen met angstkreten van kraaien. Deze werken heel goed!
Waar kraaien zijn, zou ook magie zijn. Ze zijn het symbool voor scheppingsvermogen en spirituele kracht. Als de kraai jouw totemdier is, ondersteunt hij je mogelijk bij het ontwikkelen van je Derde Oog, je spirituele groei en zou hij je kennis laten maken met de magie van het leven.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
De zwarte kraai is een alleseter. Ze voedt zich vooral met ongewervelden en insectenlarven. Ook granen vormen een belangrijk voedselbron, vooral tijdens de herfst en de winter. Verder staan ook muizen, vogeleieren, brood en andere voedselresten op het menu.
Kraaien, Spreeuwen, Vossen etc.
De kauw toont dat de mens te pietluttig is geworden en te veeleisend. Hij maakt zijn omgeving wel gezellig. Warm en sfeervol op zijn eigen unieke manier, zodat zijn jongen er een geborgen gevoel krijgen vanaf het eerste moment dat ze hun koppies uit het ei steken.
Waarom ontstaat er overlast? Doorgaans wordt de meeste overlast veroorzaakt door de zoektocht van een kraai, deze vogels zijn namelijk op zoek naar eten zoals gewassen, afval en zaden. Daarbij wordt er niets overgeslagen door de kraaien en ze schuwen mogelijkheden om vuilniszakken open te maken.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.
Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt. Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed.
Ze voelen zich opperbest in een grote groep. Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
De broedduur is gewoonlijk 18 dagen met meestal 1 nest per jaar (broedperiode: maart tot juni). Jonge kraaien verlaten het nest na ca. 5 weken. In de natuur worden zwarte kraaien gemiddeld tussen de 4-6 jaar oud.
Kraaien 'praten' normaal gesproken vooral met familieleden en beperken het contact met vreemde soortgenoten. Maar voor en tijdens het eten blijken de dieren wel volop te communiceren met vreemden, vermoedelijk over het gebruik van gereedschap om voedsel te pakken te krijgen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Bestrijding van kraaien
Strippen van kunststof die we onder de dakpannen plaatsen en zo voorkomen dat kraaien hier nestelen. Vogelnetten zijn zeer geschikt voor grote overspanningen en voorkomen nestelgedrag. De schoorsteenkap beschermt uw schoorsteenkanaal tegen vogelnesten.
Kraanvogel. Deze vogel staat symbool voor geluk en een lang leven.
Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld. Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.
Om te voorkomen dat de vogels tegen elkaar aan vliegen passen ze hun snelheid aan elkaar aan. Ook vliegen de vogels vaak in een groepje van 6 of 8 stuks binnen de grote zwerm, die elkaar in de gaten houden.