Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap.
Wel belangrijk hierbij: leg je boek 15 minuten voor je echt wil gaan slapen weer weg, zodat je hoofd rust krijgt om alles te verwerken.
Kenmerkend voor narcolepsie is dat de slaperigheid dagelijks optreedt, soms meerdere keren per dag, terwijl iemand 's nachts wel lang genoeg in bed heeft gelegen. De neiging om in slaap te vallen komt vooral tot uiting tijdens passieve activiteiten zoals lezen, TV kijken of bijvoorbeeld tijdens vergaderingen.
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.
Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar.
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Geen beeldschermen 's avonds
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Studies hebben aangetoond dat een televisie in je slaapkamer je slaap negatief beïnvloedt. Je gaat daardoor later en onrustiger slapen. Bovendien activeert het felle licht je hersenen en remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.
China staat bovenaan als het gaat om de meest frequente boekenlezers; 36% van de bevolking leest bijna dagelijks een boek, gevolgd door Spanje en de UK (beide 32%).
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op. Hierdoor vergroot je ook je kennis van de wereld. Als je je leesvaardigheid vergroot, worden andere (school)vakken ook makkelijker. Je kunt een tekst van bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde veel sneller en beter begrijpen.
Het verbetert zelfs je geheugen en je vergroot jouw analytisch denkvermogen doordat het je dwingt na te denken en perspectief voor te stellen. Lezen zorgt daarnaast voor de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen. Dit verkleint de kans op dementie en alzheimer.
Uit een Brits onderzoek uit 2009, uitgevoerd door neuropsycholoog David Lewis van de universiteit van Sussex, blijkt dat lezen helpt tegen stress. Lezen werkt beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren, ontdekte hij. Lezen reduceert stress met maar liefst 68 procent.
Aan Nederlanders die aangeven af en toe of regelmatig een boek te lezen, is gevraagd in welke genres ze geïnteresseerd zijn. Zoals weergegeven in de figuur hierna is de categorie 'spannende boeken, science fiction, fantasy' het populairst: 54% van de lezers geeft aan graag zulke boeken te lezen.
Wie leest, leert de wereld!
Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
Met snellezen ga je met een hoog tempo door de tekst heen en neem je de schriftelijke informatie op in je hersenen. Je leest vanuit het midden van de tekst en gaat met een vloeiende, ritmische beweging van boven naar onder over de tekst.
Meer vrouwen dan mannen lezen boeken van papier. Ook ouderen en hoogopgeleiden zijn oververtegenwoordigd bij het lezen van papieren boeken. De gemiddelde leestijd van lezers van e-books ligt bij mannen juist hoger dan bij vrouwen.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Vaticaanstad | 0,44 km²
Dit kleine land, dat een enclave is van de Italiaanse stad Rome, heeft Zijne Heiligheid de Paus als staatshoofd en is niet alleen het kleinste land ter wereld, maar ook de kleinste monarchie ter wereld, de kleinste stadstaat ter wereld en het kleinste land ter wereld vergrendeld land.
Tv-kijken voor het slapen gaan kan zeker een negatief effect op onze nachtrust hebben. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van cortisol door het blauwe licht van het televisiescherm, maar ook met de stress die jouw lichaam ervaart als je een spannende serie kijkt.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.