Skiën maakt je fitterDat betekent een afwisseling van intensieve inspanning en rust. Dit heeft specifieke effecten voor fitheid. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een activiteit als spinning. Uiteraard hangt dit af van de intensiteit waarmee je skiet.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Skiën is volgens de dokter ook een vorm van intervaltraining, waarbij je korte perioden van intensieve beweging afwisselt met rustmomenten. Zo bouw je snel een conditie op, terwijl je ondertussen ook nog eens je beenspieren traint.
Skiën is niet alleen leuk, het is ook gezond. De sport bevordert de conditie, is goed voor de bloedsomloop en verhoogt ook het algemene welzijn. Maar om optimaal te profiteren van deze voordelen en om mogelijke blessures te voorkomen, moet je goed voorbereid de piste op gaan.
Een lichaam dat het niet of nauwelijks gewend is om te bewegen zal het tijdens een dag skiën zwaar krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat het lichaam moet wennen aan de grote hoogte. Advies is dus om thuis minimaal twee keer per week een speciale ski-fit training te volgen voor minimaal tien weken.
Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur. Voor degenen die het een beetje rustiger aan doen – zachte bochten en lange liften naar de top – zullen waarschijnlijk elk uur rond de 200-400 calorieën verbranden.
Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken.
Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen. Bij een squat ga je rechtop staan en zet je je voeten iets verder dan heupbreedte uit elkaar.
De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken. Als je rond de 60 kg weegt dan verbrand je ongeveer 400 calorieën per uur en als je 80 kg weegt verbrand je ongeveer 560 calorieën per uur.
De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig. Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan.
Over het algemeen zijn er meer mensen met een lichamelijk beperking die skiën, dan snowboarden. Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Jouw persoonlijke succes is afhankelijk van je motivatie en je fitness. Meestal kunnen beginners na 3 dagen hun eerste bochtjes op de piste maken.Vaak moeten ze dan nog 1 of 2 dagen oefenen voordat ze zelfstandig van de blauwe pistes kunnen skiën.
De meeste sporten en hobby's leren we onszelf vaak aan op jonge leeftijd. Als kind leer je snel en heb je weinig angst. Maar ook op latere leeftijd kun je nog prima leren skiën. Je bent tenslotte nooit te oud om iets nieuws te leren.
De gemiddelde skiër verbruikt tussen de 400 en 560 calorieën per uur. Voor het gemak gaan we even uit van een gemiddelde skiër. Hij of zij pakt graag de rode piste en gaat soepel naar beneden. Af en toe doet deze gemiddelde skiër extra z'n best om sportief te skiën.
Een skiër of snowboarder met een gewicht van tachtig kilo verbrandt gemiddeld zo'n 450 calorieën per uur. Sta je vier uur per dag op de ski's dan zijn dat er dus 1800 in totaal.
Skiën is juist goed voor de rug en zal weinig problemen opleveren. Wel zijn er andere factoren die u moet overwegen voor u besluit om op skivakantie te gaan. Ten eerste kan de reis per auto klachten versterken of veroorzaken. Regelmatig uitstappen en bewegen is aan te raden.
De benen krijgen een zware belasting te verduren tijdens het skiën en snowboarden. Door verbetering van het materiaal nemen de klachten aan voet, enkel en onderbeen af, maar de klachten aan de knie blijven gelijk. Vrouwen hebben hiernaast veel blessures aan schouder of hand, mannen aan schouder, romp en hoofd.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Hoeveel lessen heb ik nodig om te kunnen skiën? Dit hangt sterk af van je eigen vaardigheid, je sneeuwervaring, je conditie en je motoriek. Algemeen gesproken kun je met 10 lessen veilig, met tempo, controle en dus met plezier skiën in de sneeuw.
Squats, balanceren op één been, zijdelingse plank, bergbeklimmen en zwemmen – zo heten de vijf ski oefeningen voor een complete wintersport workout. Wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert, maken ze je niet alleen fit voor het skiën, maar geven ze je ook in het dagelijkse leven een boost.