Leverkanker is een ernstige ziekte. Het wordt vaak pas ontdekt als de lever door de tumor niet goed meer werkt. De lever ligt rechtsboven in de buik, vlak achter de ribben. Het is een groot orgaan dat er onder andere voor zorgt dat de samenstelling van het bloed goed blijft.
De vooruitzichten bij leverkanker hangen af van hoe uitgebreid de tumor is, en of er uitzaaiingen zijn. Ook de conditie van je lever speelt een rol. Meestal zijn de vooruitzichten bij leverkanker niet goed.
De gemiddelde overleving bij primaire leverkanker is afhankelijk van het stadium. Van de patiënten met leverkanker stadium I is na 1 jaar nog bijna 80% in leven en na 3 jaar iets meer 60%.
Leverkanker wordt meestal pas laat ontdekt. De overlevingskansen zijn daardoor niet goed. Na 5 jaar is nog maar 15% van de mensen met leverkanker in leven.
De prognose van patiënten met levermetastasen die we niet met een operatie kunnen verwijderen, is minder goed. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de precieze aard van de ziekte. Slechts weinig patiënten leven na de diagnose 'niet te opereren levermetastasen' langer dan vijf jaar.
Als u uitzaaiingen in de lever heeft, is er slechts één genezende behandeling mogelijk: een leveroperatie. Dit kan een open operatie of een kijkoperatie zijn. Soms wordt een leveroperatie gecombineerd MET Radiofrequente Thermoablatie (RFA) of Microwave Ablatie (MWA).
Nu overleeft 67% van de mensen met kanker de eerste 5 jaar na de diagnose.De 10-jaarsoverleving is gestegen naar 57%. De verbeterde overleving komt onder andere door betere diagnoses en behandelingen. Dit is mede dankzij iedereen die KWF een warm hart toedraagt.
Leverkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte, de plaats en de grootte van de tumor, de vorm van kanker en uw lichamelijke conditie.
Symptomen leverkanker
Juist de onderliggende ziekten van de lever, zoals levercirrose, kunnen klachten geven. Klachten die kunnen voorkomen zijn: Een opgezette lever en (vage) pijn in de bovenbuik. Misselijkheid en braken.
Ongeveer 15% van de mensen met HCC is na 5 jaar nog in leven. Die hoge sterfte komt vooral omdat HCC vaak voorkomt in combinatie met levercirrose en omdat HCC vaak pas laat wordt ontdekt door het lang uitblijven van klachten. De behandelmogelijkheden na de diagnose zijn dan vaak beperkt.
Uitzaaiingen van leverkanker ontstaan meestal in de lever zelf, de lymfeklieren, de longen of de botten.
Een operatie van primaire leverkanker is vaak een curatieve behandeling. Een groot deel van de lever kan worden verwijderd tijdens de operatie, omdat de lever een grote reservecapaciteit heeft. Ook herstelt de lever zich erg snel weer en kan deze binnen een relatief korte tijd weer goed zijn functies uitoefenen.
Leverkanker is zeldzaam, maar het komt de laatste jaren steeds vaker voor. Elk jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland te horen dat ze de ziekte hebben. De meeste van hen zijn ouder dan 55 jaar.Mannen krijgen vaker leverkanker dan vrouwen.
Een operatie is bij leverkanker alleen mogelijk in een vroeg stadium en als de lever nog goed werkt. Een operatie is meestal niet mogelijk als er in de twee kwabben van de lever een tumor zit of als de tumor te dicht bij belangrijke bloedvaten zit.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Bij leverkanker hangt de kans op genezing onder andere af van het stadium waarin de ziekte ontdekt is, van de groeisnelheid van de tumor, van je leeftijd en je algemene toestand en van het effect van de behandeling.
In 2008 werd in Europa bij ongeveer 40 000 mannen en 20 000 vrouwen leverkanker vastgesteld. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose ligt tussen de 50 en 60 jaar. In Azië en Afrika wordt de diagnose meestal al gesteld tussen de 40 en 50 jaar. WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN LEVERKANKER?
Bij een vermoeden van leverkanker wordt vaak een bloedonderzoek aangevraagd.Aan de hand van waarden in uw bloed kan de leverfunctie worden bepaald. Ook kan er worden vastgesteld of er sprake is van ophoping van gal in de galwegen. Verder wordt het gehalte van bepaalde eiwitten, zogenaamde tumormarkers, gemeten.
Genezende behandelingen van leverkanker
Is een operatie of levertransplantatie niet mogelijk, dan is het soms mogelijk de levertumor(en) te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). De kankercellen worden dan vernietigd door ze te verhitten tot ongeveer 80 graden.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting. Hevige of aanhoudende jeuk.
Oorzaken en risicofactoren van leverkanker
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tabak het risico op maag- en leverkanker vergroot. In België, en de meeste andere Westerse landen, zijn de belangrijkste oorzaken van leverkanker een overmatig alcoholgebruik en Hepatitis B en C.
Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Er zijn veel kankersoorten die kunnen ontstaan door een erfelijke aanleg, zoals: alvleesklierkanker. blaaskanker. borstkanker.