Voor het verlijmen van vijverfolie zijn er diverse lijmen en kitten verkrijgbaar. Deze producten zijn bijzonder geschikt voor het creëren van waterdichte verbindingen bij de aanleg van een nieuwe vijver of de reparatie van lekkages aan een bestaande vijver.
PVC-folie repareer je door een stukje folie met PVC-lijm over het lek te plakken, bij rubberfolie gebruik je een rubberlijm om een los stukje rubberfolie aan te brengen. Na het repareren kun je de vijver weer vullen. Wanneer het lek eenmaal gevonden is, kun je dit eenvoudig plakken met een plakset.
EPDM folie wordt over het algemeen gelijmd met contactlijm. Deze EPDM lijm moet tweezijdig worden aangebracht (onderzijde EPDM folie en ondergrond).
Lekkage kan veroorzaakt worden door een lek op één plaats. Als dit het geval is, kan de vijverfolie in de meeste gevallen gerepareerd worden met een in de handel verkrijgbare plakset. Grootste probleem is doorgaans het vinden van het lek. Als dit zich in de bodem bevindt, zul je de hele vijver leeg moeten maken.
Onderdoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de vijverfolie gelegd. Door de ondergrond af te dekken met onderdoek kun je voorkomen dat bijvoorbeeld wortels of stenen van onderaf jouw vijverfolie beschadigen.
Het verschil zit hem namelijk in de flexibiliteit van het verwerken en de levensduur. PVC vijverfolie gaat 10 à 15 jaar mee en is daardoor ideaal voor een korte termijn oplossing (bijvoorbeeld voor het geval men niet van plan is om tientallen jaren een vijver te hebben).
PVC-vijverfolie varieert van 0,5 tot 1,5 mm. Voor kleinere vijvers adviseren we een minimale dikte van 0,8 mm. Voor grotere constructies, zoals zwemvijvers, is een dikte van 1,5 mm PVC-folie aanbevolen.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
In het algemeen wordt voor het lijmen van PVC vijverfolie een zachte PVC lijm gebruikt. Bij EPDM vijverfolie raden wij het gebruik van een EPDM primer en vulkaniseertape aan, eventueel in combinatie met contactlijm en kit.
De EPDM lijm is een perfecte vijverkit voor het lijmen van uw vijverfolie. De EPDM lijm is een professionele, universele en duurzame voeg- en lijmkit.
Met EPDM vijverfolie zorg je voor een vijver zonder lekkages. De EPDM vijverfolie is van A-kwaliteit maar met een zeer scherpe prijs.
EPDM Rubber Vijverfolie Firestone 1,0 mm dik 4,27 meter breed € 14,95 per m2.
Stap 3: vijverfolie aanbrengen
Breng eerst een laag van 10 cm wit zand aan voor je de folie legt. Die extra laag beschermt de folie niet enkel van achtergebleven wortels of scherpe steentjes maar ook van grondwater. Als de folie rechtstreeks op kleigrond zou liggen, kan opkomend grondwater die omhoog duwen.
Impermax is een vloeibare rubberen vijverfolie die geschikt is voor vijvers, bassins of andere waterdichte toepassingen. Het is een hoogwaardig vloeibaar membraan op basis van Polyurethaan. Met dit product maakt je jouw vijver volledige waterdicht en legt een strakke en naadloze basis voor jouw vijver.
Grote stukken plastic horen bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan worteldoek, landbouw plastic, afdekzeil en vijverfolie. Vaak lijkt dit van plastic en wordt het zo genoemd, maar meestal bestaan deze stukken uit verschillende materialen. Doe deze bij het restafval.
EPDM vijverfolie bestel je eenvoudig en snel bij Vijverbenodigdheden.nl in de diktes 0,7 en 1,02 mm.
Veel beluchten van je vijver
Hoe meer beluchting, hoe groter de beweging van het vijverwater. De eiwitten die in het vijverwater zitten gaan dus schuimen, waardoor er bellen in de vijver ontstaan.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen. Het lost je probleem niet op omdat je niets doet aan de oorzaak van de algenvorming. Kies dus voor een structurele oplossing en niet door zomaar zout in het water te gooien.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is. Een pomp verstoort het waterleven.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.