De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Eet wat fruit, noten of een bakje ongezoete kwark tussendoor en laat 'suikerbommetjes' even liggen. Dit geldt ook voor de maaltijden. Vervang witte rijst, pasta en brood voor volkoren en eet voldoende eiwitten en gezonde vetten. Dit zorgt voor meer energie en een langer verzadigd gevoel.!
Maarten: 'Zo krijg je direct na de snelle daling van de bloedsuikerspiegel weer honger. Een suikerdip. Al zo'n anderhalf tot twee uur na het genieten van die heerlijke zoete snack.
Hoe dat kan? Door de grote hoeveelheden snelle suikers in deze producten stijgt je bloedsuikerspiegel snel, gevolgd door een snelle daling: de 'suikerdip'. Het resultaat: je wil het liefst gaan slapen.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Soms lijkt het of kinderen druk of hyperactief worden na het eten van suiker of snoep. Ook zijn er mensen die een verband leggen tussen extreme vermoeidheid en het eten van suiker. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat suiker niet leidt hyperactief gedrag.
Je bloedsuiker heeft te veel pieken en dalen doordat je lichaam teveel insuline aanmaakt. Op het moment dat je bloedsuiker daalt, kun je een 'hypo' krijgen: trillen, duizeligheid, zweten, hartkloppingen, wazig zien, een paniekerig gevoel, oorsuizen en geen oriëntatiegevoel hebben zijn een aantal symptomen.
Melk en melkproducten: yoghurt, vla, karnemelk, kwark, enzovoort. Suiker, frisdrank, snoep, koek, gebak, zoet broodbeleg, alles waar suiker in verwerkt is.
Als je diabetes hebt is de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed te hoog. En omdat je nieren al die glucose niet kunnen verwerken komt er glucose (suiker) in je urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Een te hoog suikergehalte in het bloed beschadigt de bloedvaten. Als je al lang diabetes hebt en niet goed behandeld wordt, kan dit bijgevolg leiden tot aantasting van alle kleine bloedvaatjes in het lichaam, met gevolgen voor het hart- en vaatstelsel, de ogen, de nieren, het zenuwstelsel en de voeten.
Een wisselend humeur (opeens kwaad, verdrietig of blij) Tekenen van een ernstig verlaagde bloedsuiker zijn: sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma. Deze verschijnselen komen vooral voor bij patiënten die insuline spuiten en bij oudere mensen met diabetes.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Als je net voor het slapen veel suikers en koolhydraten eet, maakt je lichaam extra veel insuline aan. Dat zorgt voor een daling in de suikerspiegel ongeveer een uur nadat je hebt gegeten, wat voor dit hongerige gevoel zorgt.
Een hongerklop is te voorkomen door ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende brandstof heeft om glucose en glycogeen aan te maken. Dit doe je om genoeg en op tijd te eten, zowel voor als tijdens de inspanning. Natuurlijk haal je uit je dagelijkse voeding al de nodige koolhydraten.
Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.