Legionella non pneumophila is de niet ziekmakende variant van legionella. Dat wil niet zeggen dat u er niets aan hoeft te doen. Legionella is een geslacht van zo'n 45-50 verschillende soorten bacteriën.
Niet alle legionellasoorten zijn even gevaarlijk. Legionella pneumophila serotype 1 veroorzaakt 70% van de ziektegevallen.Daarnaast veroorzaakt Legionella pneumophila serotype 2-14 zo'n 20-30% van de ziektegevallen.
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen, of hebben lichte griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer overgaan. Maar bij sommige mensen kan besmetting met de legionellabacterie zorgen voor een ernstige longontsteking.
Van de legionellabacterie zijn inmiddels circa 50 verschillende soorten bekend. 'Legionella pneumophila' is hiervan wel de bekendste. Alle andere legionellasoorten worden in het algemeen samengevat onder de verzamelnaam 'Legionella non-pneumophila'.
Wat is de incubatietijd? De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen ligt tussen de twee tot twintig dagen, gemiddeld vijf tot zes dagen.
temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood.
Het is mogelijk om via een polymerasekettingreactie ( PCR ) Legionellae aan te tonen. De PCR is gebaseerd op de amplificatie van delen van genen die specifiek zijn voor legionella. Deze test wordt door een beperkt aantal medisch-diagnostische laboratoria uitgevoerd.
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met de legionellabacterie. Als er wel ziekteverschijnselen ontstaan is dat meestal 2 tot 10 dagen na de besmetting. De ziekte begint met griepachtige klachten zoals: hoofdpijn.
Temperaturen die Legionella Niet Verdraagt
Legionella kan niet overleven in water dat te koud of te warm is. Bij temperaturen onder de 25 graden Celsius kan de bacterie nog wel overleven, maar zich niet vermenigvuldigen. Temperaturen van 55 graden Celsius en hoger doden de bacterie.
Veteranenziekte is een longontsteking door de legionella-bacterie. Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Een longontsteking kan ook door virussen of andere bacteriën veroorzaakt worden. Maar door de legionella-bacterie kan de longontsteking ernstiger verlopen.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.
Oorzaak 1: Verwarmend Koud Water
Daarom komt legionella vaker voor in koudwaterleidingen, vooral als deze zich in de buurt van niet-geïsoleerde warmwaterleidingen bevinden of te dicht bij elkaar liggen.
De kans op Legionella-besmetting via een aircosysteem is vrijwel nihil. De Legionella-bacterie is alleen actief in water tussen 30 graden en 50 graden Celsius, en dan nog uitsluitend, als het verneveld wordt.
Het verschilt per leidingsysteem hoe lang de kraan moet doorspoelen om legionella tegen te gaan. Het doel is altijd om ál het water in de leidingen te verversen. Het spoelen moet dus zo lang gedaan worden tot dit effect is bereikt. Over het algemeen geldt dat vijf minuten spoelen voldoende is.
Dagelijks spoelen
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
De diagnose: een legionella-besmetting, in de volksmond ook wel 'veteranenziekte' genoemd. Een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt en proeft. Die via verneveling in de longen terecht komt waarna hij soms verwoestende schade in het lichaam aanricht.
Legionellapneumonie: ook wel veteranenziekte genoemd. Dit is een ernstige vorm van longontsteking. Deze is te behandelen met antibiotica.
Op basis van de huidige gegevens wordt aanbevolen patiënten met een ernstige Legionella-pneumonie en immuungecompromitteerde patiënten te behandelen met chinolonen, zo nodig in combinatie met azitromycine.
Als stilstaand water niet regelmatig wordt ververst, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen en een gevaarlijk niveau bereiken. Wanneer mensen waterdamp of kleine druppeltjes die besmet zijn met legionella inademen, kunnen ze de legionellose ziekte (veteranenziekte) ontwikkelen.
Chloor in het drinkwater voorkomt een reeks doden en zieken door legionella. Dat zegt hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.