Laminaat dat zwevend gelegd is, is roerend goed en mag dus mee verhuizen. Een vloerbedekking die vastgelijmd is of gespijkerd geld als onroerend goed en moet blijven liggen.
Een vloer in een huurwoning moet eerst en vooral sterk zijn. Zo ben je zeker dat hij opgewassen is tegen verhuisdagen en instuiffeestjes. Zorg dus voor een vloer die krasbestendig is, lang zal meegaan en bovendien makkelijk te onderhouden is. Een duurzame vloer dus, die niet te duur is.
Als je een laminaatvloer hebt gekocht is het belangrijk dat je het maar liefst 48 uur laat acclimatiseren in de desbetreffende ruimte. Je kunt het laminaat wel tijdelijk ergens anders opslaan, maar zorg er voor dat het minimaal 48 uur heeft kunnen acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat leggen.
Geen laminaat leggen, tenzij je een 100% afsluitende onderlaag aanbrengt. Maar dan nog; denk dat er vaak niet gestookt wordt en er grote kans op condensatie tegen de vloer is.
Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid. Meestal is deze luchtvochtigheid de reden van het bol gaan staan van de laminaat vloer. De vloer is overal even vochtig geworden en zo gelijkmatig uitgezet.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd.
Gelijmd laminaat verwijderen is een stuk moeilijkere klus. Dit zult u moeten doen door het eruit te steken, bijvoorbeeld met een koevoet of een sloophamer. Dit is echter wel een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. In het slechtste geval kan het wel dagen duren.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
Grof huishoudelijk afval is afval dat uit de inboedel van de woning komt. Bijvoorbeeld: huisraad, stoelen, tafels, bankstellen, kasten, bedden, lattenbodems, tuinmeubels, tapijt of laminaat. U kunt grof huishoudelijk afval gratis inleveren bij het milieustation, of tegen betaling op laten halen.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Als je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het goed om rekening te houden met het afval dat vrij komt en de afvoer hiervan. Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
— Een zwevende laminaatvloer kun je prima verwijderen en verhuizen. Maar laminaat dat vastgelijmd is, wordt een stuk lastiger. Gelukkig komt dit steeds minder voor. Let ook op de plinten — Om de vloer los te krijgen, zul je de plinten eerst moeten verwijderen.