Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Regelen voor de tenaamstelling. Vóórdat u de daadwerkelijke tenaamstelling uitvoert, moet u een digitale machtiging laten ondertekenen door de tekenbevoegde van het bedrijf (de persoon die op het uittreksel van de Kamer van Koophandel staat).
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Die keuring houdt in dat de uitstoot, de ophanging, en de lichten enkel op visuele wijze worden gekeurd zonder gebruik van meetapparatuur. Bij de controle van de remmen wordt wel de nodig meetapparatuur gebruikt.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Je kan voor iemand anders een voertuig verkopen met behulp van de ANWB Verkoopservice. Daar heb je dan wel een machtiging van de officiële eigenaar van het betreffende voertuig voor nodig. Die geeft je middels het machtigingsformulier toestemming om de auto of motor namens hem of haar te verkopen.
Het is mogelijk om een kenteken in te schrijven op iemand anders zijn naam. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit is enkel toegelaten in geval van overlijden of een wissel van kenteken tussen personen van hetzelfde gezin. U dient steeds een bewijs van verbondenheid voor te leggen.
Kenteken overschrijven bij een kentekenloket
De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 10,75. Je ontvang direct het tenaamstellingsversslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze goed. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.
Een tweedehandskeuring kost plusminus 60 euro. Een visuele tweedehandskeuring plusminus 42 euro.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
De keuring voor verkoop is verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op een andere titularis.
De keuring voor verkoop is wettelijk verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op naam van een andere titularis. De tweedehandskeuring voor inschrijving is verplicht voor personenwagens, lichte berdrijfsvoertuigen en kampeerwagens.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen.
Auto blijft verzekerd na overlijden van de eigenaar
Na overlijden hebben de nabestaanden vijf weken de tijd om te beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. In deze periode kan de auto verkocht worden. De auto moet na deze weken overgeschreven worden op bijvoorbeeld de naam van de nabestaanden.
De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.