Zo is het ook met de stichting: dit is een doelvermogen, en er is geen eigenaar. Toch gebeurt het regelmatig dat iemand zich eigenaar noemt van een stichting. Meestal betreft dat de oprichter of investeerder. Maar volgens de wet zijn zij uitsluitend bestuurder of crediteur.
Namens de stichting worden activiteiten opgepakt en de stichting kan eigenaar zijn van goederen, onroerend goed en zelf een bankrekening op naam hebben. Een stichting kent geen leden. Voor de dagelijkse gang van zaken en het nemen van beslissingen heeft de stichting een bestuur.
Ja zeker is dat mogelijk. Net zoals een gewone natuurlijke persoon een rechtspersoon kan oprichten. Dus bijvoorbeeld een stichting kan een BV oprichten, een BV kan een coöperatie oprichten, een BV kan een BV oprichten.
Een stichting met een bestuurmodel heeft een bestuur en geen raad van toezicht. Sommige stichtingen met een bestuurmodel hebben ook een directeur. De directeur kan ook de zakelijk of artistiek leider zijn, of een coördinator.
In tegenstelling tot een vereniging heeft een stichting geen leden. Wel kan er een raad van toezicht zijn aangesteld, die het handelen van de bestuursleden controleert. Een vereniging is democratischer, de leden controleren altijd het handelen van het bestuur.
Vaak bepalen de statuten hoe de stichting een bestuurder beloont. Bijvoorbeeld dat een bestuurder geen recht heeft op loon, maar alleen op een onkostenvergoeding en/of vacatiegeld. Vacatiegeld is een vergoeding die bestuursleden ontvangen voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen.
Geen minimale kapitaaleis: voor het oprichten van een stichting is geen minimumkapitaal vereist. Hierdoor zijn de kosten voor het starten van een stichting erg laag. De nadelen: Winstuitkering: wanneer je een stichting opricht, kun je de winst niet naar jezelf uitkeren.
Wanneer ben je DGA? Zoals hierboven uitgelegd hoeven de bestuurder en aandeelhouder niet dezelfde persoon te zijn. Echter, dit is wel vaak het geval. De meeste BV's worden opgericht door een of twee personen die elk bestuurder zijn van de BV.
Een stichting mag geld verdienen en winst maken en ook als doel hebben om winstgevend te zijn. Voorwaarde hiervoor is wel dat de winst wordt ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken. Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
Het bestuur van een stichting met deze status mag namelijk geen bestuurslid hebben die doorslaggevend zeggenschap over het vermogen heeft. Er mag dus niet een persoon zijn die de uiteindelijke beslissing neemt over het geld. Een bestuur van een ANBI-stichting moet dan ook altijd uit minimaal drie personen bestaan.
Als stichting of vereniging bent u belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als u een onderneming drijft. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw onderneming.
Het geld van een stichting komt binnen via donaties, leningen, subsidies en erfenissen. Een stichting heeft geen aandeelhouders.
De voorzitter is vaak het eerste aanspreekpunt en het gezicht van de stichting. De voorzitter is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de stichting en zal vergaderingen leiden. Ook zal de voorzitter een coördinerende rol hebben met betrekking tot de andere bestuurstaken.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij een voorzitter voor een periode van vier jaar benoemd wordt en daarna één of twee keer herkozen kan worden.
Ondernemen in een stichting
De stichting mag geen winstoogmerk hebben. Dat wil zeggen dat het doel van de stichting nooit het maken van winst mag zijn. Dat wil niet zeggen dat de stichting geen ondernemersactiviteiten kan of mag hebben. Veel stichtingen verkopen bijvoorbeeld spullen om aan inkomsten te komen.
Doel stichting. Een stichting is een rechtspersoon die is opgericht met een bepaald doel, bijvoorbeeld om een weeshuis in Afrika financieel te ondersteunen, een natuurgebied te beschermen, de sociale samenhang in buurten te verbeteren of om te voorkomen dat geld van een ander betrokken wordt in een faillissement.
Stichtingen hebben weliswaar eigen vermogen, maar er zijn geen eigenvermogenverschaffers waarmee transacties gedaan kunnen worden. Slechts bij oprichting wordt het beginvermogen aangeduid als kapitaal.
In principe mag een stichting alle vormen van bezit of vermogen hebben om diens doel na te streven. Denk bijvoorbeeld aan een pand, grond, meubels, banksaldo, etc. Hier zijn geen speciale regels voor. Een stichting mag op allerlei legale manieren geld en bezittingen werven (subsidies, donaties, legaten, schenkingen).
Statutair bestuurder: Als statutair bestuurder wordt u door een orgaan van de vennootschap benoemd. Bij de oprichting van een BV of NV moeten in de akte van oprichting de eerste bestuurders worden aangewezen. De opvolgende bestuurders worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd.
1 Benoeming en ontslag van bestuurders. De eerste bestuurders van een stichting worden veelal aangewezen in de oprichtingsakte. De wet laat oprichters vrij in de wijze van benoeming van opvolgende bestuurders, mits de benoemingsregeling in de statuten is opgenomen (art. 2:286 lid 4 onder c BW).
De onaanraakbare stichtingsbestuurder (althans tot 1 juli 2021) Een statutair bestuurder van een vennootschap of van een stichting kent een andere juridische positie dan een werknemer. Zo'n bestuurder wordt niet aangenomen om onder leiding en toezicht werkzaamheden te verrichten zoals een 'gewone' werknemer.
Stichtingen mogen alleen onroerend goed aankopen als dat in de statuten is bepaald. Een vereniging of stichting worden beide ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn beide niet gericht op het behalen van winst. Er mogen geen uitkeringen worden gedaan aan bestuur of leden.
Een stichting kan ook worden opgericht voor andere doelen. Iedereen kan een stichting oprichten: alleen of samen met anderen. Ook een rechtspersoon (zoals een vereniging of een bv) kan een stichting oprichten.
Naast het voordeel van rechtspersoonlijkheid is een ander voordeel van de stichting dat de stichting erg flexibel is. Je kan er bijvoorbeeld aandelen in onder brengen (STAK), derdengelden beheren, een maatschappelijk of sociaal doel nastreven of zelfs commerciële activiteiten verrichten.