Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.
Overal duikt de groene specerij op als hét nieuwe superfood. De Indiase specerij staat dan ook steeds vaker op de menukaart. Kardemon heeft de vorm van een peultje en zit bommetje vol met calcium, ijzer en magnesium. Dat houdt je hart sterk en helpt met de bloedcirculatie.
Kardemom is cafeïnevrij en heeft hierdoor geen invloed op de bloeddruk of de cholesterol. Daarnaast werkt deze thee ontspannend en krampstillend, ideaal wanneer je veel last hebt van stress, buikkrampen of een slechte spijsvertering. Kardemom gebruik je liever niet wanneer je te maken hebt met galstenen.
In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is kardemom van oudsher in de volksgeneeskunde een middel tegen astma. Dit blijkt ook uit dierproeven.
Kneus de kardemom peultjes door er met een vijzel op te stampen. Haal de donkere zaadjes uit de peultjes en leg deze in een vijzel. Maal de korreltjes fijn totdat je een poeder hebt. Je hebt nu je eigen kardemom poeder gemaakt.
Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel.
Kardemompoeder heeft een frisse, bloemige smaak met een warm, krachtig en pikant aroma. Het poeder is het gemalen zwarte zaad uit de groene kardemom peul. Kardemom versterkt zowel hartige als zoete smaken. Het is een smaakmaker in gerechten van India, Scandinavie en de Arabische keuken.
Hoe te gebruiken? De zaadjes in de peulen worden in India gebruikt in sommige currymengsels, maar het is gebruikelijker om de hele peulen mee te laten sudderen in stoofpotjes. Voor het serveren er wel even uithalen. Droog en donker jaren te bewaren.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Voorgemalen kardemom is, mits goed bewaard, acht tot negen maanden houdbaar.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Kardemom etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandend maagzuur, krampen, winderigheid, slijmvorming, mentale vermoeidheid, nervositeit, kolieken, misselijkheid en beklemmingen. Psychisch: Kardemom olie heeft een vrolijke verfrissende werking.
Kruidnagel verbetert de spijsvertering, kalmeert de maag en helpt bij maagdarmklachten zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie met een heerlijke zoete, frisse geur. Het is niet alleen heel lekker maar ook gezond. Kardemom brengt namelijk de zuurgraad in balans en neutraliseert zo het stimulerende effect van cafeïne.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Kardemom = kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.