Gedemineraliseerd water is ook wel Demiwater, gefilterd water. Door leidingwater te filteren worden de negatieve ionen, bestaande uit kleine hoeveelheden zouten, eruit gehaald. De positieve ionen blijven wel in het water. Deze vorm van water is schoon, maar niet volledig puur.
Het grote verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water is dat gedistilleerd water normaal gesproken minder organische contaminanten bevat; bij deïonisering worden moleculen zonder lading, zoals virussen of bacteriën, niet verwijderd. Gedemineraliseerd water bevat meestal minder minerale ionen.
Gedemineraliseerd water bevat geen mineralen meer. Daar in de natuur altijd een evenwicht wordt gezocht zal het ged. water stoffen opnemen uit het lichaam, of voedsel. Dit is niet wenselijk.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
In het leidingwater zitten zouten en mineralen die weer zijn opgedeeld in positieve kationen en negatieve ionen. Door te destilleren worden deze ionen en kationen uit het water gehaald.
Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.
Chloor is niet schadelijk voor de gezondheid. De watervoetafdruk van kraantjeswater is zes keer kleiner dan die van flessenwater, namelijk 0,4 liter t.o.v. 2,4 liter water, en dat per glas water. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je duizenden liter water per jaar.
Gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd, is water waaruit de ionen zijn verwijderd door middel van een ionenwisselaar. Dit is vaak een cation-anion hars. Het water stroomt door de hars en wisselt negatieve ionen in voor hydroxide ionen uit de hars.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Demi water of gedemineraliseerd water is tijdens het proces ontdaan van alle aanwezige mineralen, maar is echter niet echt geschikt als drinkwater. Demiwater is van nature agressief en zal makkelijk andere mineralen opnemen.
Graaf bijvoorbeeld een kuil in de grond, zet een reservoir water op de bodem en een lege beker precies in het midden. Dek het geheel af met plastic folie dat een beetje doorbuigt. Door het zonlicht verdampt het water. De damp condenseert tegen het folie en stroomt omlaag.
Gedestilleerd water maken zorgt voor water in zijn puurste vorm zonder all mineralen en onzuiverheden die in het water kunnen voorkomen. Voor gedestilleerd water maken heeft u wel een destilleerapparaat nodig, wat u in de meeste scheikundige of laboratoriumwinkels kunt kopen.
Waar gebruik je gedemineraliseerd water voor? Demiwater wordt veelvuldig gebruikt in laboratoria voor industriële- en wetenschappelijke doeleinden. Daarnaast zijn er in het dagelijks leven ook voorbeelden van het gebruik van gedeïoniseerd water te noemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de autowasserij.
Wat er gebeurt als je demiwater drinkt, is dat er een gebrek aan mineralen ontstaat. Er komen geen nieuwe mineralen meer binnen, maar er worden wel mineralen aan je lichaam onttrokken. Zo ontstaat er een tekort.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Osmosewater is water dat vrij is van alle mineralen, virussen, medicijnen, zware metalen, bacteriën, pesticiden en vuildeeltjes. Het is water in zijn puurste vorm. Glazenwassers en schoonmaakbedrijven gebruiken osmosewater omdat de kans op strepen en vuilresten hierdoor kleiner is.
Wij raden aan om een luchtbevochtiger te vullen met gedemineraliseerd water oftewel demi-water. De luchtbevochtiger en de filters zullen hierdoor langer meegaan en voordeliger in gebruik zijn. Wanneer er gedemineraliseerd water in een luchtbevochtiger wordt gebruikt zal er geen kalk afzetting meer zijn op meubels.
Natuurlijk kunt u gedemineraliseerd bewaren en de houdbaarheid ervan is moeilijk te zeggen. Het is wel belangrijk dat u het niet jaren en jaren bewaard. De kwaliteit gaat achteruit doordat er zuurstof in een jerrycan binnen kan dringen.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.
Gebruik gedemineraliseerd of gedestilleerd water om je stoomstrijkijzer te vullen. Dit water is gezuiverd en hierdoor bacterie- en kalkvrij. Je koopt het in flessen in de supermarkt of bij de drogist. Ook kun je een waterfilterkan gebruiken, die filtert kalk uit kraanwater.
Het water van de droogkast gebruiken om te strijken
Heb je hard kraantjeswater, dan wordt vaak aangeraden om het voor de helft te mengen met gedistilleerd water. Yes! Je hoeft het dus niet langer in de winkel te kopen en kunt gewoon het opgevangen water van je droogkast gebruiken!