Een 'koude was' is voldoende voor het overgrote deel van de kleding die we dagelijks dragen. Het is echter belangrijk dat je bij koud wassen of als je jouw machine op de eco-stand zet, een wasmiddel gebruikt dat ook bij koudere temperaturen de klus kan klaren.
Een korte, koude wasbeurt is beter voor het milieu en je kledij. Dat bewijst een onderzoek van de Universiteit van Leeds en wasmiddelenfabrikant 'Procter & Gamble'. Er komen minder microplastics in het afvalwater terecht en je kleding blijft er langer goed door.
Het wassen met koud water is vele malen beter voor het milieu. Het opwarmen van het water kost namelijk bijna 90% van het verbruik van de wasmachine. Daarnaast komen er ook meer microplastic vrij door warmere programma's. Het wassen van je kleding met koud water is dus veel beter!
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Wanneer op 15 graden wassen
Heeft je wasmachine een programma voor ''koud'' wassen, dan wordt je wasgoed gewassen op 15 graden. Met een wasmiddel dat geschikt is om te wassen op lage temperaturen kan je prima niet sterk bevuilde was schoon krijgen met ''koud wassen''.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Een 'koude was' is voldoende voor het overgrote deel van de kleding die we dagelijks dragen. Het is echter belangrijk dat je bij koud wassen of als je jouw machine op de eco-stand zet, een wasmiddel gebruikt dat ook bij koudere temperaturen de klus kan klaren.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Door kouder te wassen kan je op jaarbasis flink wat geld besparen. Zo kost een wasbeurt op 90 graden zo'n 40 cent per keer, en een op 30 graden 8 cent. Voorlichtingsorganisatie Nibud over de kosten van douchen en wassen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Een was op 60 graden kost 31 eurocent, terwijl een was op 30 graden maar 10 eurocent kost. Een verschil van 21 cent per wasbeurt. Ik was zelf gemiddeld maar twee keer per week en dat zou mij per jaar al bijna €22 euro schelen. Een was op 40 graden kost overigens 20 eurocent.
Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt.
Temperatuur. Het getal dat in 't icoon staat, geeft de aanbevolen watertemperatuur aan. Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu!
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
De normale dagelijkse was kan op lage temperaturen zoals 30° gewassen worden, zeker als die niet erg vuil is. Voor items die rechtstreeks op het lichaam worden gedragen en met lichaamsvloeistoffen bevuild kunnen zijn (bijv. ondergoed) is een wastemperatuur van 30 of 40° en een universeel waspoeder aangewezen.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.