Wat eten vliegen? De vlieg is een alleseter, maar heeft wel een voorkeur voor rottende dieren of planten. Vliegen hebben namelijk geen tanden waarmee ze in voedsel kunnen bijten of voedsel kunnen vermalen.
Vliegen komen namelijk op af op warmte, droogte en vooral geur. Denk daarbij aan uitwerpselen van mens en dier, rottende kadavers of rottend voedsel.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vooral voeding waar veel suiker inzit zijn ze dol op. Dit heeft te maken met het feit dat suiker ze extra energie geeft om te vliegen. Vanwege hun voorkeur voor zoet voedsel komen ze vaak op fruit en overrijp fruit af. Fruitvliegen leven soms ook in onze GFT container waar ze afkomen op organisch rottend materiaal.
Over het algemeen leeft de huisvlieg van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ze lusten vrijwel alles wat de mens ook lust en zijn daarom ook vaak in en rondom woonhuizen en bedrijven te vinden. Eigenlijk is al het voedsel en afval van de mens gewild. Daarnaast komen de alleseters ook af op mest en dode dieren.
De intelligentie van vliegen
Fruitvliegen hebben hersenen met 100.000 zenuwcellen. Bij mensen is dit ruim 1 miljoen keer zoveel. In 2008 werd er een Zwitsers wetenschappelijk onderzoek met vliegen uitgevoerd. Ze wisten steeds slimmere vliegen te kweken.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Toch is het belangrijk om tijdens een vlucht zoveel mogelijk water te drinken. Door de lage luchtvochtigheid verliest je lichaam namelijk veel vocht. Zorg daarom dat je na de douane genoeg waterflesjes inslaat om de vlucht mee door te komen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
De meeste mensen lopen met een grote boog om een drol heen. Maar strontvliegen vinden het smerige bruine goedje juist geweldig. Ze vinden de geur van poep zo lekker, dat ze er al zijn voordat de drol de grond raakt.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Vliegen verdrijven met geluid
Zo'n vliegenverdrijver werkt op basis van geluid en zendt hele hoge tonen uit die voor mensen niet hoorbaar zijn. Ultrasone geluiden beginnen vanaf ongeveer 20.000 hertz en klinken voor insecten als een harde boorhamer. Hierdoor zal de vliegenplaag in huis snel verleden tijd zijn.
Bij lagekostenmaatschappijen worden in het vliegtuig meestal gratis drankjes en eten geserveerd vanaf een vluchtduur van drie uur en 45 minuten. Alcoholische dranken en andere versnaperingen kunnen te allen tijde aan boord worden gekocht. Warme maaltijden moeten echter van tevoren worden besteld.
Ze zien wel blauw, maar dat activeert ze niet. Bronnen: http://www.npowetenschap.nl/videos/dat-wil...
Overgebleven etenswaren en -afval zijn een bron van voedsel voor vliegen. De overvloed aan rottend voedsel zorgt ervoor dat de vliegen zich in een hoog tempo kunnen voortplanten. Ze leggen hun eitjes erin en van daaruit verspreiden ze zich verder.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Reacties. Het gewone huisvlieg (Musca domestica) kan twee tot drie dagen zonder voedsel leven. Sommige muggen kunnen zeer lang zonder te eten overleven. Volwassen vrouwtjes van de Culex pipiens lukt dit acht maanden.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.