"De wind kan in ondiep water een waterhoos veroorzaken die alle dieren uit het water optilt, zoals kikkers en vissen bijvoorbeeld", klinkt het. "De vissen zouden zelfs lange afstanden kunnen afleggen door de regenwolken.En dan kunnen ze plots ook zomaar bij een regenbui uit de lucht vallen".
De dieren werden door kolkende windhozen uit een laagstaande rivier de lucht in geschept. Volgens wetenschappers komt een dergelijk 'visregen' wel vaker voor. Al het water, vissen, palingen en zelfs kikkers vliegen dan de lucht in en kunnen een korte afstand afleggen voordat zij naar beneden vallen.
Let op de regen
Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen. De hoeveelheid regen zorgt ervoor dat er modder naar boven komt.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Als zo'n tornado een beek passeert, wordt alle materiaal (inclusief levende wezentjes) opgezogen. Tientallen of soms zelfs honderden meter verderop regent het dan kikkers. Dit fenomeen is natuurlijk zeldzaam, maar het wordt in de literatuur wel degelijk beschreven.
Waarom gaan ze massaal uit het water als het regent en springen dan door de regen? Maakt het water soms een naar geluid als het regent of geeft het een voor hen vervelende trilling als er heel veel regen valt in een vijver? Een mogelijke reden dat kikkers bij regen aan de wandel gaan is dat ze dan niet uitdrogen.
Inheemse kikkers | vind je bij Amfibia, uw shop voor het Terrarium, Paludarium en al wat erin leeft en groeit !
Ze maken daarmee onderling hun aanwezigheid kenbaar en proberen vrouwtjes te lokken. Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten. Dat begint in mei en loopt af in juni. Sommige volhouders willen ook nog wel eens op een zwoele zomeravond een eindje kwaken.
Een (dwerg)klauwkikker koop je vanaf 2 tot 3 euro. Hou de kikkers altijd minstens per twee. De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 25 euro, inclusief het (levend) voer, de hogere water- en elektriciteitsrekening, en de kosten voor nieuwe filterwatten en een waterverbeteraar.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.
Stilstaand water is niet het enige wat insecten aantrekt, ook buitenverlichting werkt als een magneet. Door jouw buitenverlichting 's nachts te doven zorg je ervoor dat er minder insecten op jouw tuin afkomen. Via deze weg wordt kikkers uit de tuin houden dus niet direct op de kikker, maar op zijn voedselbron gericht.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
Bij stroming of als je grote vis wilt vangen is het vaak gunstig om tussen de 20 en 50 centimeter dieper te vissen dan je peildiepte. Maar peil altijd heel nauwkeurig, ook links en rechts en een meter voor en achter je stek. Je komt dan niet voor verrassingen dat het water sterk afloopt.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
Maar hoe gevaarlijk is deze vis eigenlijk? Volgens snoekvisser Joost Kamminga eten snoeken echt geen mensen: "Nee, echt niet. Snoeken eten voornamelijk kleine vissen, kuikentjes. Waarschijnlijk heeft deze snoek zich in het nauw gedrongen gevoeld.
Nee, snoeken zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar vanwege hun bruuske aanvallen gebeuren er wel eens ongelukjes met zwemmers die in hun voet gebeten worden of mensen die hun hand langs een varende boot houden.
Als zo'n tornado een beek passeert, wordt alle materiaal (inclusief levende wezentjes) opgezogen. Tientallen of soms zelfs honderden meter verderop regent het dan kikkers. Dit fenomeen is natuurlijk zeldzaam, maar het wordt in de literatuur wel degelijk beschreven.
In het algemeen kun je stellen dat waardes tussen de 1025 en 1005 millibar de meeste vis opleveren. Daarbij lijkt het dat op wateren tot een meter of drie diep de meeste vangsten komen tussen de 1025 en 1015 millibar. Bij wateren tot een diepte van zes meter zakt deze bandbreedte naar waardes tussen de 1020 en 1010.
Karper en brasem zoeken bijvoorbeeld in zandwinplassen de diepere waterlagen op. Bij een goed zuurstofgehalte is de vis dan meestal tussen de 8 en 12 meter te vinden en te vangen! Maar ook dan geldt, niet te lang drillen, vooral de vis niet bewaren in een leefnet of een bewaarzak.
De luchtdruk zegt ook wat over de diepte waarop de vis zwemt. Een hoge luchtdruk kan zorgen voor een grotere druk op de zwemblaas, waardoor de vis omhoog wordt geduwd. Grote vissen kunnen hier wellicht beter tegen, dus voor het vangen van die ene dikke vis zou het vermoedelijk minder verschil maken.
Een algemene regel is, dat wanneer je een zuider- of westenwind hebt je vaak het best in de windkant kunt vissen. Komt de wind uit het oosten of noorden en voelt deze koud aan, heb ik zelf de voorkeur aan de wind in de rug. Dus dan vis je meestal in de luwte.