Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
De wifispots en hotspots zijn vele malen veiliger dan openbaar internet. De gebruiker logt in op het netwerk van respectievelijk Ziggo of KPN. Daarmee is de verbinding net zo veilig als thuis. Wie de keuze heeft, speelt daarom op safe en activeert de wifispots of hotspots.
Bereik van een wifi hotspot
Een normaal wifi netwerk heeft een bereik van ongeveer 8 meter. Een telefoon beschikt echter niet over hetzelfde zendvermogen en heeft daarnaast een veel kleinere antenne. Daarom is het bereik van een wifi hotspot vaak beperkt tot ongeveer 5 meter.
Wifi binnenshuis
Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Wanneer u een apparaat met een persoonlijke hotspot verbindt, wordt de statusbalk blauw en toont deze hoeveel apparaten verbonden zijn. Het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbinding kan maken met een persoonlijke hotspot, is afhankelijk van de aanbieder en het model van de iPhone.
1 Druk op Apps > Instellingen > Draadloos en Netwerk > Tethering en draagbare hotspot > Instell. draagbare Wi-Fi hotspot. OF: Druk op Apps > Instellingen > Verbindingen > Tethering en draagbare hotspots/Tethering en Mobiele hotspots > Mobiele hotspots. 2 Schakel hier Draagbare/Mobiele Wi-Fi hotspot in.
Een Wifi Hotspot is niets meer of minder dan een wifi netwerk net zoals je dat thuis hebt. Het verschil zit hem in de plek, een wifi hotspot creëer je zelf op een plek waar je dit nodig hebt en verder geen andere internet voorzieningen aanwezig zijn.
Met een persoonlijke hotspot kun je een mobiele internetverbinding van je iPhone delen met andere apparaten. Een persoonlijke hotspot is handig wanneer de andere apparaten geen internettoegang hebben via een wifinetwerk. Opmerking: Persoonlijke hotspot is niet bij alle aanbieders beschikbaar.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt.
Bijvoorbeeld wanneer u onlangs een website bezocht hebt waarvan u niet precies meer weet hoe er terecht gekomen bent, maar nog wel ongeveer weet wanneer het was. Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd.
Check ook even myactivity.google.com. Deze pagina houdt je zoekgedrag en aan Google-gelieerde activiteiten bij. Via 'activiteitsopties' op dezelfde pagina bepaal je wat Google wel en niet mag opslaan.
Iedereen kan meekijken
Omdat het netwerk openbaar is, is het vaak niet afgeschermd met een wachtwoord. Dat betekent in de praktijk dat iedereen kan inloggen. Als iedereen goede bedoelingen zou hebben zou dat geen probleem zijn, maar het is goed te realiseren dat ook kwaadwillenden kunnen inloggen en meekijken.
Hoe kun je controleren of je bent gehackt? Ga naar de website Have I Been Pwned? Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (wifi) wordt aangeboden. Soms is dit gratis, soms moet u betalen om te kunnen internetten. Een hotspot heeft vaak een inlogpagina waarop u terecht komt zodra u verbinding maakt met het netwerk. Hier logt u in om te kunnen internetten.
Google Maps navigatie - 35 MB per uur - 200 MB per maand. Facebook - 1 MB tot 3 MB per sessie - 250 tot 750 MB per maand. Nu.nl / nieuwsberichten - 100 KB per bericht (inclusief foto) - 60 MB per maand. Youtube / Netflix / Videoland - 5 MB tot 23 MB per minuut - 1000 MB tot 2000 MB per maand.