Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Verwelkte bloemen kun je wegknippen, zodat de bol reservevoedsel opslaat om te overleven. Laat daarom dus wél bladeren aan de bol. Zodra ook de bladeren zijn leeggezogen sterven deze af. Als dit is gebeurd, kun je de bol uit het potje halen.
Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven. Dat is ongeveer eind mei. Vanaf dat moment ga je de bollen van je uitgebloeide tulpen uitgraven ('rooien' zoals de kwekers zeggen).
Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
De bloembollen van tulpen en (gewone) hyacinten kun je beter niet in de grond laten zitten. Als de bladeren zijn afgestorven en afgeknipt, kun je de bollen van deze planten uit de grond halen. Bewaar deze afgedekt in een doos, op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen weer in de grond zetten.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien. De grond waar de bol in zit is eigenlijk net iets te koud. Hierdoor krijgt de bol niet de juiste temperatuurbehandeling en worden de bloemen vaak kleiner en dunner.
Geniet volgend jaar weer van uw Tulpen
Laat loof zitten en plant 1-jarige planten bij uw Tulpen. U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten.
Als blauwe druifjes uitgebloeid zijn kan je ze gewoon in de grond laten zitten.
Wel is het verstandig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan zorg je er namelijk voor dat de plant zijn energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Nieuwe bloemknoppen worden namelijk erg snel na de bloei al aangemaakt in de nieuwe scheuten. Met een lichte druk breek je de uitgebloeide bloemen eenvoudig af.
Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af.Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
In de meeste tuinen gaat lavendel er na een paar jaar als een wat houterige struik uitzien. Om te voorkomen dat de plant houterig wordt, compact blijft en om er dus jarenlang plezier aan te beleven, is het belangrijk om lavendel regelmatig en op de juiste manier te snoeien.
Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
Hortensia's die op jong hout bloeien kunnen in de late winter of het vroege voorjaar (maart/april) worden gesnoeid. Knip de takken tot ongeveer 10 cm boven de basis van de hortensia-struik af. Houd de snoeischaar in een hoek van 45 graden om schade aan het vaatstelsel van de plant te voorkomen.
Botanische tulpen
Ze komen elk jaar terug en zaaien zichzelf uit als je de verwelkte bloemen niet verwijdert. Sommige soorten bloeien vroeg, andere wat later in het seizoen.