Wanneer je op afbetaling koopt dan ben je direct eigenaar van het product. Je betaalt in maandelijkse termijnen terug waardoor je het bedrag niet in een keer hoeft op te hoesten. Nadeel is dat je te maken krijgt met een (zeer) hoge rente. Hoger dan bij de persoonlijke lening.
Een auto op afbetaling kopen? Dat hangt helemaal af van jouw financiële situatie. Als je inkomsten en uitgaven dit toelaten, is het een goede optie als je niet genoeg spaargeld hebt om je auto zelf te financieren. Kredietverstrekkers geven je nooit zomaar een lening.
Hoeveel geld je maximaal kunt lenen hangt niet alleen af van het inkomen, maar ook van maandelijkse lasten en verdere verplichtingen. Het is niet verstandig om voor het maximale bedrag dat je zou kunnen lenen een financiering af te sluiten. Zorg dat je wat financiële ruimte overhoudt voor eventuele tegenvallers.
Auto op afbetaling is duur
Een auto kopen op afbetaling is duur; vaak wordt de wettelijke maximaal toegestane rente van 10% aan u doorberekend. Sluit u een doorlopend krediet af voor de financiering van uw auto? Dan betaalt u een lage rente, al vanaf 4,9% en u bent direct eigenaar van de auto.
Als je iets op afbetaling koopt, heb je gelijk wat je wilt hebben en hoef je het niet in 1 keer te betalen. Je betaalt je aankoop in termijnen terug. De kosten van je koop op afbetaling zijn bij de termijnbedragen inbegrepen. Je bent er dus altijd meer geld aan kwijt bent dan wanneer je iets in 1 keer betaalt.
Wat als je dat geld niet hebt liggen, maar wel een nieuwe wagen nodig hebt? Een auto op afbetaling kopen is een optie. Zoals bijna altijd zijn er nu ook meerdere opties. Je (tweedehands) auto in termijnen betalen, een persoonlijke lening of private lease.
Een auto in termijnen betalen betekent dat je niet meteen de hele auto betaalt met eigen geld. Maar dat je een lening aan gaat die je in termijnen aflost aan de geldverstrekker. Over het geleende bedrag moet er naast de aflossing ook rente worden betaald. Die twee samen bepalen de maandtermijn.
Auto financieren met persoonlijke lening bij de bank
Beide opties hebben hun eigen voordelen, maar in het geval van autofinanciering wordt er veelal gekozen voor een persoonlijke lening. Je leent een bedrag (vanaf 2.500 tot 75.000 euro) om een auto te financieren.
De looptijd is verder gebonden aan wettelijke beperkingen. Zo mag u voor bedragen tot 2.500 euro maximum 24 maanden nemen om die af te betalen. Voor bedragen tot 10.000 euro is dat maximum 48 maanden en wie tot 50.000 euro wil lenen, mag de terugbetaling over ten hoogste 72 maanden spreiden.
Financiering afsluiten bij de bank
Een persoonlijke lening afsluiten bij je eigen bank is een veilige manier om snel aan geld te komen. Alle grote banken van Nederland zijn betrouwbare geldverstrekkers waar autokopers terecht kunnen voor een lening. Ook hier geldt: verdiep je goed in de voorwaarden voor een autolening.
Voordelen geld lenen
Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Ben je 35 jaar of ouder en/of heb je al wat meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan is lenen vaak goedkoper dan leasen. Je bouwt schadevrije jaren op bij je autoverzekering (als je geen schades rijdt).
Een 50/50 deal wordt gezien als een uitgestelde betaling. Wanneer je kiest voor een 50/50 deal betaal je 50% van het bedrag bij aflevering van de auto. De overige 50% worden maandelijks afbetaald. Dit wordt gezien als een financieringscontract.
Veel Nederlanders rijden rond in een auto die ze hebben laten financieren. Je bent lang niet de enige die overweegt om een autolening aan te vragen. Want tussen de 70% en 75% van de Nederlanders vraagt een gedeeltelijke of volledige autofinanciering aan voor een nieuwe of gebruikte auto.
Leaseauto en hypotheek
De laatste lening die van invloed is op je hypotheek, is de leaseauto. Een leaseauto staat namelijk voor 65% van de totale lease som ingeschreven bij het BKR. De bank neemt 2% van dit bedrag mee als last en telt dit op bij je vaste lasten.
Meest gekozen leendoelen
Mensen lenen nog steeds het vaakst geld om een auto te kopen. 29 procent kiest voor een autofinanciering. Dit is wel iets minder dan in 2021. Toen was de auto met 30,45 procent van de aanvragen het populairste leendoel.
De laagste rente vind je momenteel bij AXA Bank en Crelan met bij beide banken een jaarlijkse rentevoet van 0,97% waarbij je in totaal € 15.298 terugbetaalt. De hoogste jaarlijkse rentevoet is 7,85% bij Santander waarbij je op het einde van de looptijd € 17.436 zal hebben betaald.
Hoe werkt 'auto op afbetaling'? Bij het kopen van een auto op afbetaling wordt het aankoopbedrag of een deel hiervan geleend en gespreid afbetaald. Over deze kosten wordt een percentage aan rente berekend of komen andere kosten bij.
Vaak kun je bij de dealer jouw auto betalen in termijnen, op deze manier hoef je niet direct over het hele bedrag te beschikken. De dealer heeft vaak verschillende deals waarmee jij de wagen gespreid kunt betalen. Zo bieden dealers vaak een 50/50 regeling of kun jij een auto kopen tegen 0% rente.
Wil je direct geld lenen zonder BKR toetsing? Kies dan voor een minilening. Bij deze vorm van lenen is het mogelijk om binnen 24 uur geld op je rekening te hebben. Verstrekkers van een minilening hebben geen toegang tot je BKR gegevens en zullen dus geen BKR toetsing uitvoeren.
Becam is de grootste kredietbemiddelaar van Nederland. Bij Becam vergelijk je goedkope leningen én kun je direct online geld lenen tegen de laagste rente van Nederland. Zo sluit je eenvoudig een passende lening af tegen de meest gunstige rente en voorwaarden.
Een auto betalen kan contant, via pinnen, door overschrijven, met een kredietkaart, en op afbetaling - en middels een combinatie van deze mogelijkheden.
Huurcontract. Een interessant alternatief is het huren van je nieuwe wagen. In dit geval betaal je een vaste maandelijkse huur – uiteraard zonder risico op opzegging. Een huurcontract voor de aankoop van je wagen neemt de financiële onzekerheid en administratieve rompslomp weg.
Huurkoop bij een auto is beter bekend onder de naam leasen. Tijdens de periode van aflossen ben je geen eigenaar van de auto; je huurt de auto. Je betaalt geen bijkomende kosten aan reparatie, onderhoud, verzekeringen en pechhulp; deze kosten zijn verwerkt in je maandlasten.