Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf? Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
In de wet is deze dag niet als verplichte vrije dag aangewezen. Of een werknemer (verplicht) vrij is, wordt bepaald door de CAO, arbeidsvoorwaardenregeling of individuele arbeidsovereenkomst. Moet een werknemer werken op Koningsdag, dan kan in de CAO of arbeidsovereenkomst een toeslag afgesproken zijn.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2epinksterdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pinksteren. 1epinksterdag valt altijd op een zondag.
Werk je op een feestdag, krijg je hier geen extra loon of premie voor, tenzij die voorzien is in de cao of de arbeidsovereenkomst. Klop je overuren, krijg je wel een toeslag van 100%, net zoals voor het verrichten van prestaties op een zondag.
Als je moet werken op een feestdag, hoeft werkgever je geen extra salaris te betalen. In sommige cao's of arbeidsovereenkomsten staat dat je recht hebt op bijvoorbeeld 200% loon of een toeslag van 50% van het loon als je werkt op een officiële feestdag.
Jumbo Feestdagen 200% uitbetaald
Als je op officiële feestdagen werkt krijg je ook 200% uitbetaald. Als je de weken vooraf vaker op diezelfde dag hebt gewerkt kan het zelfs oplopen tot 300%. Hiervoor moeten deze dagen wel echte feestdagen zijn, werken op bijvoorbeeld Suikerfeest is niet dubbel betaald.
De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Voor het werken op een feestdag tussen 02.00 uur en 02.00 de volgende dag ontvang je een vergoeding.
Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaart.
Volgens de wet heeft u niet recht op extra loon als u gaat werken tijdens de feestdagen. Toch is een feestdag in Nederland officieel erkend en mag deze gerekend worden als een zondag of weekend in de Horeca cao. Het kan dus gebeuren dat u geen extra loon krijgt, maar u kunt wel een vergoeding verwachten.
Steeds meer winkels zijn open tijdens feestdagen. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Met Eerste en Tweede Kerstdag waren bijvoorbeeld een aantal winkels open.
Koningsdag: Op 27 april is het weer zo ver. Op deze nationale feestdag is iedereen vrij. Het loon wordt gewoon doorbetaald. Nu de feestdag midden in de week valt, zullen niet zoveel werknemers er een extra lang weekend vrij van willen maken.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Wanneer 30 april op een zondag viel, werd Koninginnedag één dag verschoven. Tot 1980 werd hij dan op maandag 1 mei (de Dag van de Arbeid) gevierd. Sinds 1980 worden Koninginnedag en Koningsdag in zulke gevallen een dag vervroegd, dus naar de zaterdag. Dit was voor het eerst het geval in 1989.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.
6. Alle zon- en feestdagen 200% uitbetaald - 7 medewerkerszekerheden | Jumbo Stramproy.
Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken. Veel cao's kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon.