De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
Het aantal inwoners van Noord-Brabant is van 2000 tot 2020 gestaag gestegen, van 2.356.004 naar 2.562.955. Tegelijkertijd is het aandeel daarin van personen van wie beide ouders in Nederland zijn geboren continu gedaald, van 86,1 naar 80,1 procent.
Het woord Brabander staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Typisch Brabant
Natuurlijk, het befaamde Brabantse worstenbroodje. En de Bossche bol, die kent ook iedereen. Eveneens vermaard zijn de Tilburgse Schrobbelèr, het Chaamse hoen, de Oosterhoutse kaneelstok en de Peijnenburg ontbijtkoek uit Geldrop. Balkenbrij en zure zult, asperges en varkenswangetjes.
Het Brabants is een van de vele streektalen van Nederland en het verdient alle aandacht vanwege de belangrijke rol van taal in onze cultuur, identiteit en samenleving.
Brabantse steden
De meeste Brabanders wonen in de steden. De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
De Duitse band heeft 'Brabant' gecoverd (foto: YouTube/ARD). Dat 'Brabant' van Guus Meeuwis een fantastisch nummer is, weten wij natuurlijk al jaren. In Duitsland zijn ze er nu ook eindelijk achter dankzij een cover van de bekende band Bläck Fööss, samen met Hape Kerkeling.
De betekenis van de woorden "harba lori fa" is onduidelijk. Mogelijk zijn ze van Provencaalse oorsprong en afgeleid van "herba flors fa" (Frans: "l'herbe fait des fleurs"), wat "het kruid staat in bloei" betekent en zeer waarschijnlijk niet duidt op een tuinaspect, maar een erotische toespeling is.
De provincie Noord-Brabant is daarmee de enige provincie van Nederland die geen eigen volkslied heeft. De afgelopen jaren is er regelmatig de discussie geweest over de vraag of de provincie niet een eigen volkslied moest vaststellen, maar de bevolking had daar niet echt behoefte aan.
In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Bataafse Republiek. Hierin werden katholieken als gelijkwaardige burgers erkend en werd Staats-Brabant een provincie met de naam Bataafs-Brabant. Op 11 juni van datzelfde jaar kwam een groep vooraanstaande burgers bijeen in Tilburg.
Brabant was een provincie van België die na de Belgische onafhankelijkheid in 1831 ontstond door hernoeming van de provincie Zuid-Brabant door het Voorlopig Bewind. Deze hernoeming werd tot 1839 niet erkend door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
Brabant, van oudsher een provincie met veel intensieve veehouderij, herbergde op 1 april bijna 5.4 miljoen varkens, bijna 345.000 minder dan op dezelfde datum in 2020. In 2018 waren er dat nog bijna zes miljoen.
Hoe komt Noord-Brabant eigenlijk zijn naam? Tot aan de 17e eeuw was de provincie een deel van het Hertogdom Brabant. Na de val van Napoleon in 1815 werd het oude Hertogdom Brabant in één staat verenigd en verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant (met Brussel en Leuven).
Drimmelen
Drimmelen is met een kleine 600 inwoners het kleinste dorp uit deze lijst. Verwacht bij een bezoekje aan deze plaats in het noorden van Brabant dus geen groot, bruisend centrum, maar een knusse en gezellige dorpskern waar je rustig doorheen kunt wandelen.
Er zijn 61 gemeenten in de provincie Noord-Brabant waarvoor de gegevens over het aantal inwoners bekend zijn.
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.