Waarom vieren we Kerst? Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Omdat het nogal uiteenloopt of men wel of geen kerst viert, wensen Amerikanen elkaar vaak 'Happy Holidays', wat neutraler is dan 'Merry Christmas'. Openbare scholen in Amerika vieren geen Kerstmis vieren omdat de Amerikaanse grondwet een scheiding van kerk en staat voorschrijft.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
Wereldwijd wordt vandaag Kerstavond gevierd - maar dat kan niet overal. Sinds dit jaar is er in de openbare ruimte niets van het feest te merken in het Aziatische oliestaatje Brunei, waar sultan Hassanal Bolkiah het openlijk vieren van het christelijke feest bij wet verbood.
Père Noël gaat midden in de nacht naar de kinderen die lief zijn geweest en brengt ze cadeautjes. Soms komt hij twee keer per jaar: één keer op 6 december en één keer op 24 december. De kinderen zetten hun schoen, waar ze een wortel en wat hooi indoen voor het rendier.
Kerstavond (Julafton) Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. Bij kerst (Jul — uitgesproken als 'juul') draait het eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse 'smörgåsbord', dat met kerstmis 'Julbord' genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op tafel.
Het Christendom en het kerstfeest
De Christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest namelijk helemaal niets te maken.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Tijdens de kerst in Noorwegen worden de straten van steden als Oslo sfeervol verlicht met duizenden lampjes en vrolijke feestverlichting. Kerstavond is het belangrijkste moment van de kerst, wat graag gevierd wordt met familie, samen eten en cadeautjes onder de kerstboom.
Families komen bij elkaar om cadeaus aan elkaar te geven en lekker te eten. Het diner wordt pas laat geserveerd, rond elf uur 's avonds, want het is de bedoeling om elkaar om middernacht de cadeautjes te geven. De kleine kinderen moeten altijd heel erg moeite doen om hun oogjes open te houden op deze spannende avond…
In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel. In Rusland is een min of meer vergelijkbare figuur Grootvadertje Vorst (Ded Moroz), die naar verluidt samen met zijn kleindochter Sneeuwwitje (of Sneeuwvlokje; Snegoerotsjka) op 31 december cadeaus uitdeelt.
De kerstman heet hier: Julenisse. DROBAK - In Noorwegen moeten ze niets hebben van onze Sinterklaas of van de Amerikaanse Santa Claus. In plaats van een heilige in een bisschopskostuum of een vliegende kerstman in een rood judopakje, hebben zij een vriendelijke kerstkabouter, de Julenisse.
2. DUITSLAND: DER WEIHNACHTSMANN, CHRISTKIND, NIKOLAUS EN KRAMPUS. De geschiedenis van de Kerstman kent in Duitsland veel verschillende kerstpersonages die interessant zijn om te noemen. De eerste is “der Weihnachtsmann”, letterlijk vertaald “de man van Kerstmis” of Vadertje Kerstmis.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari.
Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat 'heengaan' betekent. De eerste keer dat het woord 'kersmisse' geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274.
Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen. De Armeniërs stonden los van Rooms-Katholieke kerk en behielden dus de 6 januari.
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar. Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag.
De twee dagen na 'Heiligabend', 25 en 26 december, zijn officiële feestdagen. Veel Duitsers nemen de week tussen kerst en Oud en Nieuw vrij.