Tip: gooi de uitgebloeide bloemen van de lavendel niet weg.Deze kan je laten drogen en bijvoorbeeld in een linnen zakje in je kleerkast leggen voor een heerlijke geur. Lees meer over hoe bloemen drogen.
De plant zal zich bovendien herstellen en mooi de winter in gaan. Tip: als je lavendel gesnoeid hebt, stop je de uitgebloeide bloemen en de snoeiresten in een linnen zakje. Dat leg je in je linnenkast zodat je nog lang kunt genieten van de heerlijke lavendelgeur.
Lavendel olie maken van uitgebloeide lavendel
Neem dan een heerlijk bad met eigengemaakte olie. Neem een glazen pot en vul deze met lavendel bloemen, geen steeltjes. Giet hier een plantaardige olie overheen tot de bloementjes helemaal onder staan. Sluit de pot af met een deksel.
Snoei en voed je planten twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Door het snoeien krijg je een compacte en volle plant. Doe je dit niet: dan krijg je met de tijd lavendel waarbij de kale takken van binnen en aan de onderkant goed zichtbaar zijn. Minder mooi en niet nodig.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Lavendel heeft een zalige zuiderse geur. Om die geur van lavendel vast te houden kan u de bloemen oogsten en drogen. Je kan lavendel op twee manieren drogen: in bosjes om te gebruiken in droogboeketten.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Geen mest, wel kalk
Lavendel heeft veel zon nodig en een goed doorlatende plek. Geef geen mest, een arme bodem is best. Geef ook nooit water aan lavendel in volle grond. Kalk is wel een must.
Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Alleen bij extreme droogte dient de lavendel plant wat vaker water te krijgen. Wanneer lavendel in een pot staat heeft deze iets vaker water nodig, maar geef nooit te veel water.
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Geef de lavendel planten 1-2 keer per week water. In de warme zomermaanden hebben de planten vaak 2-3 keer per week water nodig. Wanneer de planten slap hangen is het een teken dat ze water nodig hebben.
Het bruin worden van een paar takjes kan verschillende oorzaken hebben. Deze lavendelplantjes zijn hoogstwaarschijnlijk in een kas opgekweekt en zijn echte buitenomstandigheden (felle zon en wind) nog niet gewend. Ook op het tuincentrum zullen ze beschut hebben gestaan.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus. Bijvoorbeeld de Lavandula intermedia 'Grappenhall'.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar: Hoofdsnoei: in het voorjaar (maart/april) Zomersnoei: in de zomer (augustus, uiterlijk eind september)
DCM Organische Meststof voor Lavendel kan ik zeker aanraden. De meststof bevat organische voedingselementen die geleidelijk vrijgesteld worden volgens de behoefte van de lavendelplant. Daardoor krijgen de planten maar liefst 100 dagen de juiste voeding voor een rustige groei zonder verbrandingsgevaar.