Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
De hoogste bierconsumptie in Europa
Wij hebben het antwoord! Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter.
Tsjech drinkt het meeste bier
Een Tsjech drinkt meer dan 2x zoveel bier als een Nederlander. Nummers 2 en 3 zijn Oostenrijk en Roemenië die ook meer dan 100 liter per persoon wegzetten. Ook Duitsland staat eigenlijk altijd bij de top 3, echter is nu gezakt naar plek 4. Een Duitser drinkt 99 liter bier per persoon.
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi – maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
nou wat is de vieste/smerigste/walgelijkste bier die jullie ooit hebbe gezopen?? Grolsch blik is blik!
De Nederlandse gemeentes waar gemiddeld de meeste overmatige drinkers ingeschreven staan zijn Bergen (NH) en Laren (NH), waar maar liefst 13% van de 18 jaar en oudere inwoners teveel drinkt.
Wereldrecord bier drinken: 119 pintjes in zes uur tijd
Het wereldrecord van het meeste bier drinken staat op naam van André René Roussimoff, beter bekend als André the Giant. In 1993 sloeg de professionele Franse worstelaar maar liefst 119 glazen bier achterover, en dat op zes uur tijd.
Het land dat ver bovenaan de lijst staat, is Tsjechië, waar de inwoners namelijk zo'n 143,3 liter bier per inwoner per jaar naar achteren gooien.
Nederlander drinkt 83 liter bier
In totaal consumeerde de Nederlandse bevolking vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Per persoon boven de 18 jaar is dit bijna 83 liter, oftewel 11,5 kratten (met 24 flesjes van 30 cl).
Op een weekdag (maandag – donderdag) drinkt 66% van de Belgen alcohol. Gemiddeld drinken zij 27 gram alcohol, wat overeenkomt met 3 pintjes. Tijdens het weekend (vrijdag-zondag) drinkt 81% van de Belgen alcohol. De geconsumeerde hoeveelheid alcohol stijgt dan naar gemiddeld 41 gram alcohol.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar.
Hoeveel alcohol drinken de Belgen? Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. Tegenover 2009 daalde de totale gemiddelde alcoholconsumptie met 9%.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Jongeren tussen de 18 en 25 drinken relatief vaak overmatig (ruim 10%). Daarna neemt het overmatig drinken af tot 5,4% onder de 30-40 jarigen, waarna het weer iets lijkt toe te nemen. Zwaar drinken neemt af met het stijgen van de leeftijd, met name jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar drinken vaak zwaar.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
1. Dommelsche Bierbrouwerij (1757) Begonnen als Bierbrouwerij Snieders in 1757, in 1860 werd dit Bierbrouwerij Oranjeboom en in 1930 de Dommelsche bierbrouwerij. Doordat Dommelsche vanaf 1757 altijd op dezelfde locatie z'n bier heeft gebrouwen, kunnen we wel stellen dat dit het oudste brouwbedrijf van Nederland is.
Château Neubourg is bekroond met een European Beer Star Award en behoort daarmee tot de top drie van de wereld. Bij de Dutch Beer Challenge won Chateau Neubourg een gouden medaille in 2015, 2016 en 2017. Dit bier mag zich volgens kenners de beste Pilsener van Nederland noemen.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Heineken was vorig jaar in West-Europa voor alweer de 22e keer het best verkochte bier met maar liefst elf miljoen hectoliter. Het is voor Heineken de 22ste keer op rij dat het biermerk bovenaan de lijst staat, aldus het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau Plato Logic.
Best Bier wordt gebrouwen door Bavaria in Lieshout.