Hieruit blijkt dat álle baby's die op een leeftijd van 6 maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van 5 à 6 jaar. Sinds 2011 is bekend dat flesgevoede baby's die te dik zijn rond de leeftijd van 6 maanden een hoger risico lopen op overgewicht op 7- tot 12-jarige leeftijd.
Sommige kinderen lopen meer risico op overgewicht dan anderen. L'Hoir noemt enkele risicogroepen. 'Er is bewijs dat heel zware zuigelingen (negenponders en meer) ook na de geboorte zwaar blijven. Een andere risicogroep zijn te vroeg geboren baby's die een zeer snelle inhaalgroei vertonen.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Sommige kinderen hebben een erfelijke aanleg om zwaar te worden. Ze hebben wel een gewoon aantal vetcellen, maar elke vetcel bevat meer vet. Als beide ouders kampen met overgewicht, is de kans op overgewicht bij hun kinderen ook groter. Toch is een verkeerd eet- en beweegpatroon meestal de oorzaak.
Adviezen bij teveel voeding
Geef je baby dezelfde borst als hij binnen 1-2 uur opnieuw wil drinken. Geef je baby eventueel de borst terwijl je op je rug ligt. Zo wordt de toeschietreflex afgeremd en kan je kind rustiger drinken. Geef je baby tijdens het voeden regelmatig tijd om een boertje te laten.
Ga niet zelf experimenteren als je denkt dat je baby te zwaar of te licht is, maar neem contact op met je consultatiebureau. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Goede groei is een teken dat je kind voldoende voeding binnenkrijgt. De berekening telt tot een maximum van 900 milliliter per dag (vijf keer 180 milliliter voeding). Als je baby zes maanden oud is en kunstvoeding krijgt, wordt er opvolgmelk gegeven. De hoeveelheid melk is dan minder.
Een baby kan de ene dag hongeriger zijn dan de andere, of 's avonds telkens kleine beetjes willen drinken. Met een hongerige baby wordt hier bedoeld: een baby die onverzadigbaar lijkt. Je baby is onrustig en wil al snel na een voeding weer de borst of een fles.
Als de baby gaat drinken aan een borst met een grote opgeslagen hoeveelheid melk, kan ook de toeschietreflex sterker zijn. Dan moet de baby een grote hoeveelheid melk verwerken, die ook nog eens extra krachtig stroomt. Dit kan leiden tot verslikken en veel lucht in de maag.
Het babyvet raakt je kind na dat tweede jaar dan ook snel kwijt. Op 4-jarige leeftijd is het baby- of peutervet helemaal verdwenen. Van een kind van vijf jaar dat mollige armen en benen heeft, kun je dus ook niet meer zeggen dat hij 'zijn peutervet nog niet helemaal kwijt is'.
Rond deze leeftijd heeft je kindje min of meer zijn geboortegewicht verdubbeld. En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien.
Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby's gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot.
nieuws Nogal wat ouders maken zich ongerust, wanneer hun baby, peuter of kleuter overdreven mollig of dik is. Dat is onterecht, want de hoeveelheid vet die een kind in de eerste levensjaren met zich meedraagt, staat niet in verband met de hoeveelheid vet die het op volwassen leeftijd zal verzamelen.
De algemene richtlijn stelt: geef je baby 150 milliliter per kilo van zijn of haar gewicht, per 24 uur. Voorbeeld: is je kindje 4 kilo, dan zal hij of zij ongeveer 600 milliliter melk nodig hebben. Dat komt bij 8 voedingen neer op 75 ml per voeding, bij 7 voedingen op ongeveer 85 ml, bij 6 voedingen op 100 ml, etc.
Je verloskundige maakt voor de baby een persoonlijke groeigrafiek, die het optimale gewicht aangeeft. Dit gewicht is een voorspelling op basis van jouw lichaamsbouw en eventuele eerdere bevallingen. Vanaf ongeveer 26-28 weken zwangerschap meet je verloskundige elke 2 tot 4 weken je baarmoeder op met een meetlint.
Grotere hoeveelheid in overleg
Als het lijkt of je baby meer wil dan de rekensom, denk dan niet automatisch aan honger. Vaak is er een andere reden, je baby kan ziek zijn, hij kan zuigbehoefte hebben, misschien drinkt hij te snel of hij is onrustig door teveel prikkels of weinig slaap.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.