Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjesKoffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Plastic hoort niet bij het gft en moet er dus eerst uitgehaald worden. Lukt dat niet, dan vervuilt het de compost. Ook composteerbaar plastic hoort niet in de gft-bak: het draagt niet bij aan de compost, en mensen kunnen zich vergissen als ze denken dat plastic in de biobak mag.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Mag een eierdoos bij het oud papier? Een kartonnen eierdoos mag bij het oud papier.Een eierdoos gemaakt van paperfoam gooi je weg bij het restafval.
Laat je koelkast weer lekker ruiken
Koffieprut is top voor het absorberen van geurtjes. Zet een klein bakje met koffiedik in je koelkast en de nare geurtjes zullen langzaam verdwijnen. Let op: de koffieprut zelf ruikt natuurlijk wel naar koffie, dus dat zou je wel kunnen ruiken als het bakje in de koelkast zet!
Koffiedik
Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Samen met de overheid, afvalverwerkers en andere theebedrijven in Nederland hebben wij ons ingezet voor industrieel composteerbare theezakjes. Vanaf heden mogen alle Pickwick theezakjes bij het GFT-afval. Goed nieuws, want de theezakjes zorgen uiteindelijk voor schonere compost.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Gooi dan in ieder geval je kauwgom weg bij het restafval, niet bij het gft-afval. Kauwgom kan namelijk niet gerecycled worden, dus kan je er alleen vanaf komen door het mee te geven met het restafval.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.
Tot op heden hebben we geen bewijs gevonden voor de theorie dat het de koffie is die muizen aantrekt. Waar we achter kwamen, was dat de lokdozen zonder extra geur de grote favoriet waren, met meer reactie dan de dozen met 10% en 40% van de koffiegeur. De geurloze lokdozen zijn momenteel de favoriet onder de muizen.
Katten weren met geur
Katten weren kan dan ook prima met zaken als koffieprut of knoflook. Door het koffieprut in de tuin te strooien of sterk geurende planten te plaatsen, zullen katten die plekken in de tuin meestal mijden. Citroenschillen, mottenballen en peper zijn andere alternatieve strooisels tegen poezen.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.