Ook in bossen en vlaktes kunnen mooie mineralen gevonden worden. De begroeiing van planten maakt dit type vondsten zeldzamer. Meestal worden dit type vindplaatsen bij toeval ontdekt.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
Exotisch gekleurd en fonkelend in het licht: bij mineralen denk je meteen aan verre vakantielanden. Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt.
Edelstenen en mineralen kun je overal ter wereld vinden. Zelfs in Nederland komen zeldzame varianten voor. Helaas vaak alleen in zandvorm. Er zijn een aantal landen waar een groot deel van de economie draait op de handel in stenen en mineralen.
Voor fossielen moet u meestal naar het buitenland: steengroeves, kalk kliffen langs de kust maar ook op akkers zijn vondsten te doen. Maar bijvoorbeeld ook in de groeves bij Winterswijk en Maastricht en op de stranden Westerschelde en op de Maasvlakte zijn vondsten te doen.
Edelstenen en goud worden meestal gevonden in alluviale afzettingen. Alluviaal betekent, door water getransporteerd. Edelstenen en goud zijn harder en zwaarder dan menig ander mineraal en laten zich door water en zwaartekracht sorteren in beekjes en rivieren.
Voorkomen. Bergkristal is in de natuur wijdverbreid, maar het heeft dan niet altijd de kwaliteit van edelsteen. Het wordt veel in de Alpen gevonden. Er werd bijvoorbeeld een kristal van 135 kg gevonden in Zwitserland, in het gebied van de Sint-Gotthard en van de Grimsel.
Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
Alluviale mijnbouw is de voornaamste manier waarop men edelstenen wint. Bij deze methode haalt men de stenen uit sedimentaire afzettingen, ook wel secundaire afzettingen of 'placers' genaamd, omdat de edelstenen niet worden gevonden in het gesteente waarin ze zijn ontstaan.
Op grote diepte kan dat anders zijn; in een zeeer grijs verleden heeft er ongeveer onder wat nu Texel is een grote vulkaan gelegen, dus is het theoretisch mogelijk dat daar, op grote diepte, Kimberliet aanwezig is en bestaat er dus ook de mogelijkheid dat er diamant te vinden is.
Tijdens HONA-excursies naar de Ardennen wordt er regelmatig naar mineralen gezocht. De meeste frequente mineralen die bij ons gevonden kunnen worden zijn calciet, pyriet, gips, galeniet, kwarts, fluoriet, sideriet enz…
Lege, hoornachtige eikapsels van verschillende soorten roggen, de hondshaai en de kathaai kun je ook op het strand vinden. Elke soort heeft een kenmerkend eikapsel. De eikapsels van haaien zijn meestal doorzichtig. Als je ze tegen het licht houdt, kun je zien of er nog wat in zit.
Een geode of druse is een holle of gedeeltelijk holle, min of meer bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geoden tussen de 2,5 en 30 centimeter groot, maar dit kan sterk variëren. Ze worden gevonden in sedimentgesteenten en vulkanische gesteenten en zijn soms erg kostbaar.
Bergkristal is de nummer 1 onder edelstenen. Deze edelsteen wordt wereldwijd het meest verkocht en dat is niet vreemd. Bergkristal is de krachtigste genezer en energieversterker van alle kristallen.
Edelstenen zijn prachtige mineralen die al eeuwenlang verwerkt worden in sieraden. Ze onderscheiden zich van gewone stenen door hun schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Elke edelsteen heeft een andere hardheid, waarvan de diamant de hardste edelsteen is en het meest waardevol.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
Smaragden ontstonden uit het mineraal beril, waarbij de aanwezigheid van chroom voor de groene kleur zorgde. Naast de belangrijkste producent Colombia, vind men smaragden ook in zuidelijk Afrika, India, Pakistan en Afghanistan.
Belangrijke plaatsen van smaragden in Afrika bevinden zich in Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Tanzania en Namibië.In Azië worden ze gevonden in India, Pakistan en Afghanistan.
Tijgeroog is goudbruin of roodbruin van kleur. Gouden tijgeroog werkt beschermend en aardend en brengt harmonie en balans. Het trekt geluk, voorspoed en succes aan. Het versterkt (zelf)vertrouwen, zelfinzicht, moed, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid, optimisme en een gevoel van eigenwaarde.
Minder harde en zeldzame kristallen noemen we halfedelstenen. Er zijn ongeveer 130 soorten edelstenen en halfedelstenen. Het is niet makkelijk om vast te stellen van welke soort een edelsteen is. Je kijkt naar de kleur, de glans en de helderheid.
Het zijn meestal vulkanische gebieden waar wij deze edelstenen tegenkomen. Sommige edelstenen worden door snel afgekoeld lava gevormd. Deze zijn dan glasachtig van structuur en niet van kristal. Omdat lava door vulkanische uitbarstingen snel aan de oppervlakte komt, koelt het te snel af om kristallen te kunnen vormen.