En het lijkt zelfs dat cafeïne de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Dus, meer koffie drinken dan maar? Zo eenvoudig is het helaas niet. Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens.
Het best onderzocht is het effect van het bekendste bestanddeel: cafeïne. Dat versnelt de hartslag resp. de polsslag en verhoogt de bloeddruk. Koffie vernauwt tegelijkertijd de bloedvaten in de hersenen, wat hoofdpijn kan verlichten, en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren.
De conclusie is, dat gefilterde koffie het veiligst is. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. “Ongefilterde koffie bevat stoffen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Een kop koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie. Een betere bloedsomloop zorgt weer voor meer zuurstof. Als je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer twee koppen koffie drinkt (200mg – 300mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en minder glycogeen.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
Cafeïne; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Dagelijks drinken we met collega's en vrienden deze opwekkende stof die te vinden is in onder andere koffie, thee, cola en energiedrankjes. Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, kan teveel cafeïne leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren.Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Het antwoord op deze vraag is: koffie kan gezond zijn als je niet te veel kopjes per dag drinkt. Doe je dat wel, dan kan koffie juist weer ongezond zijn. De grens tussen gezond en ongezond verschilt per persoon, maar globaal kun je stellen dat gezonde mensen best vijf of zes kopjes koffie per dag kunnen drinken.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Groene thee bevat veel en sterke antioxidanten, die zowel je hart als bloedvaten beschermen. Drink dagelijks 3 koppen groene thee (maar ook niet meer) voor een maximaal resultaat.
Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen. Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie.
Over het algemeen kun je 6 à 7 gram koffie per 140 ml water aanhouden. Drink je koffie uit een gemiddeld koffie kopje, is dit meestal 140 ml.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Koffie is een natuurproduct
Het zit boordevol antioxidanten en gunstige voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het de volgende vitaminen: niacine (vitamine B3) en magnesium, riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en zelfs mangaan en kalium.
Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – wat ook cruciaal is voor je huid. Daarnaast vermindert jouw kopje koffie de productie van collageen, een soort eiwit dat je huid elastisch, gezond en mooi houdt. Hierdoor kunnen dus sneller rimpels ontstaan en is je huid minder soepel.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Bloedarmoede en hartkloppingen
Waaronder ook hartkloppingen. Het hart kan de plotseling sneller kloppen of bijvoorbeeld een slag overslaan. Dit kan in de keel of nek worden gevoeld. Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.
Drink water.
Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken als je de cafeïne snel uit je lichaam wilt krijgen.