Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
2. Juiste havermout. Niet elke havermout is geschikt voor overnight oats. Let de volgende keer dus goed op als je voor het supermarktschap staat en kies voor gerolde havermout.
Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden. Dit ontbijt wordt pas echt lekker met een van de toppings (zie tips).
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Overnight oats is, zoals de naam het al zegt, havermout die 'overnacht' heeft in je koelkast. Je maakt dit ontbijtgerechtje de avond voordien, bewaart het koel tot 's ochtends en dan heb je het maar uit de koelkast te nemen en op te eten.
En toch slaan zoveel mensen het over, meestal door tijdgebrek. Dan zijn deze overnight oats een uitkomst: je maakt ze 's avonds van te voren klaar en de volgende ochtend ben je ready to go voor ontbijt! Je kunt het koud eten, maar wanneer je het liever warm hebt ook even snel in de magnetron opwarmen.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
Als je de pap zelf aanmaakt met halfvolle of magere melk en wat fruit, weet je wat je erin doet en houd je het lekker gezond. De meeste soorten kant-en-klare havermoutpap uit een beker of pak staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er zout of te veel suiker is toegevoegd of omdat de pap is gemaakt van volle melk.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Havermout houdt je darmen gezond
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Havermout is ook zo'n vezelrijk ontbijt. Dat kunt u zowel warm als koud eten en aanvullen met fruit, noten en zaden voor de broodnodige extra vezels. Maar een kom yoghurt met fruit en noten of een volkoren boterham met kaas is een minstens zo goede start van de dag.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Koude havermoutpap: Ook koud is havermoutpap een echte lekkernij. Zo maak je het: Maak 's avonds de havermoutpap en laat deze een nacht in de koelkast staan. Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.