Bij PDS kan er te veel spanning en krampen zijn van de spieren in de darmen.
Ongeveer 75% van de mensen met PDS-klachten geeft aan baat te hebben bij een verandering of aanpassing in het dieet. Zo helpt het bij sommigen om bijvoorbeeld meer vezels en vocht toe te voegen aan de voeding. Terwijl bij anderen vezels juist meer klachten geven zoals een opgeblazen gevoel en pijn.
Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je regelmatig buikpijn en problemen met poepen. De klachten zijn heel vervelend maar niet gevaarlijk. Je hebt geen grotere kans op ernstige darmziekten. Bepaald eten en stress kunnen de klachten erger maken.
Het kan helpen tegen een magnesiumtekort en mogelijk ook tegen onder andere spierpijn, spierkrampen, spierspanning en depressie. Bij sommige mensen kan zo'n magnesiumsupplement rustgevend zijn, de spieren ontspannen en daardoor de PDS-klachten verminderen.
Lage doseringen van antidepressiva (bijvoorbeeld amitriptyline of citalopram) kunnen een gunstige werking hebben op sommige klachten bij PDS. Bepaalde antidepressiva verminderen namelijk de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels.
Het middel Kijimea is een probioticum met een specifieke bacteriestam, namelijk B. bifidum MIMBb75. De producent van Kijimea beweert dat dit probioticum effectief is bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Ook, of juist, als je last hebt van PDS. Eet regelmatig (liefst biologisch/onbespoten voeding en veel groene bladgroente), drink veel water, vermijd alcohol en tabak, eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Deze stappen kunnen positief bijdragen. Mocht je toch nog klachten houden dan kan een dieet uitkomst bieden.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
PDS is helaas niet te genezen. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om klachten te verminderen. Of een behandeling werkt, is heel persoonlijk. Vaak zullen de klachten niet helemaal verdwijnen.
Meest voorkomende klachten zijn:
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.
Iemand met PDS kan daarnaast ook nog andere klachten hebben, zoals:vermoeidheid. misselijkheid. een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm.
Behandeling van PDS
PDS is meestal een levenslange aandoening. Het betekent dat het extra belangrijk is dat patiënten meer begrip en kennis opdoen over het onderwerp.
Meer ontspanning, meer rust in je hoofd, kan de PDS-klachten vaak verminderen.Mindfulness kan helpen je PDS-klachten te accepteren en er beter mee om te gaan. Wanneer je mindful bent, leef je bewust en met volle aandacht bij wat je op dat moment voelt, ziet, hoort of doet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Kefir, de winnaar van de probiotica wedstrijd
Beide zuivelproducten bevatten probiotica, maar kefir bevat meer bacteriën en stammen. Daarnaast houden je spijsvertering en microbioom van onbewerkte en pure voeding, het liefst vezelrijk. Kefir is hier een goed voorbeeld van!
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
PDS kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.
“Vitamine D3 moduleert de darmflora van het bovenste spijsverteringskanaal. Dit zou kunnen verklaren waarom vitamine D3 een gunstig effect heeft op ontstekingsziekten van de darm en bacteriële infecties”, zeggen de onderzoekers.
Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Er bestaat geen enkel voedingsmiddel dat bij iedereen de PDS-klachten erger maakt en er bestaat ook geen enkel voedingsmiddel dat bij iedereen de PDS-klachten vermindert. Er bestaan dus ook geen laxerende en stoppende voedingsmiddelen.